Ex -Yu

Petrinja 10 mjeseci nakon potresa: "Dovoljno da cijela vlada podnese ostavku"

Petrinja 10 mjeseci nakon potresa: "Dovoljno da cijela vlada podnese ostavku"
Foto: Printscreen/Index.hr | Petrinja 10 mjeseci nakon potresa: "Dovoljno da cijela vlada podnese ostavku"

ZAGREB - Gotovo 10 mjeseci od razornog zemljotresa koji je pogodio Baniju, u centru Petrinje je vrlo teško pronaći objekat koji je država u potpunosti obnovila ili izgradila, što je, kako smatraju Petrinjci, dovoljan povodom da cijela vlada podnese ostavku, prenosi hrvatski portal Index.

Prema podacima Štaba za obnovu od zemljotresa do sada su primili 41.581 prijavu štete, a od toga su radovi obavljeni na 617 porodičnih kuća i na svaku od njih potrošeno je 35.200 kuna. To znači da su obavljali radove na malo više od šest posto svih oštećenih kuća.

Zamjenik gradonačelnika Gline Branka Bakšić Mitić za Index kaže da je država obnovila dimnjake, ali to, dodala je, nije kompletna obnova, nego samo popravka. "Država dosad nije napravila nijednu kuću. Time nisam zadovoljna, mislim da smo prespori", kazala je Bakšić Mitić.

Mještani, prenosi portal, ne vide obnovu. Pitaju se šta su svi ti političari radili posljednjih devet mjeseci ako nisu bili u stanju da poprave barem jedan stan, jednu štalu, jednu garažu.

Jedina novost je, kažu, da policija više ne zabranjuje ljudima prolazak razrušenom glavnom ulicom.

Stanovnik Petrinje Ilija Šimić je za Index rekao da glavnom ulicom prolazi svaki dan, ali da nema razlike u odnosu na dan poslije zemljotresa.

Ne može da vjeruje da se zemljotres dogodio, ali kad vidi sve oko sebe dođe mu, kaže, da zaplače.

Čini mu se, i ne samo njemu, dodaje, da je država digla ruke od njih.

"Obnova zasad jako sporo ide, ne vidi se da je ima. Da se gradi - ne gradi se. Ništa se ne gradi... Ljudi nisu zadovoljni. Puno ih se odselilo i još se seli, nemaju gdje da rade, pa kako će onda ostati? Od čega će ovdje živjeti? A jednom kad odu, više se ne vraćaju. Odlaze čitave porodice sa djecom. To bi trebalo zaustaviti, otvoriti firme, dati im kredite, kuće, stanove, nešto...", rekao je Šimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije