Ex -Yu

Plenković: Božić prilika za osnaživanje vjere u mir

Plenković: Božić prilika za osnaživanje vjere u mir
Foto: Arhivska fotografija | Plenković: Božić prilika za osnaživanje vjere u mir

ZAGREB- Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da je Rođenje Hristovo prilika za osnaživanje vjere u mir, kao i da će trebati još puno vremena da "zacijele rane" u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje saradnje i uvažavanja", rekao je Plenković na prijemu, kojem su prisustvovali i brojni ministri, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i druge istaknute ličnosti iz političkog i društvenog života.

On je dodao da mu je drago što već treću godinu zaredom njegova vlada uživa podršku predstavnika svih nacionalnih manjina, koje treba da budu dio parlamentarne većine, jer tako postaju istinski akteri na političkoj i društvenoj sceni.

"Samo tako mogu pomoći Vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuje zakonska, materijalna, finansijska i institucionalna pitanja koja se odnose na njihova manjina", poručio je premijer.

Plenković smatra da će trebati još puno vremena da zacijele rane u odnosima između Hrvatske i Srbije.

"Pitanje nestalih osoba je posebno bolno i opterećuje naše odnose. Tu je i pitanje istine, jer bez istine nema pomirenja, nema suočavanja sa prošlošću, kao ni izgradnje zajedničke budućnosti", rekao je Plenković.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac zahvalio je Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću na podršci, precizirajući da je ove godine obezbijeđeno 20 miliona kuna /oko 2.690.000 evra/ da se privede kraju reelektrifikacija povratničkih srpskih naselja.

"Kao predstavnik srpskog naroda u Hrvatskoj, reći ću da trebamo učiniti još više, ne samo na ostvarivanju svojih prava, nego i na unapređenju međuetničkih odnosa i ukupne tolerancije u Hrvatskoj. Moramo se izvući iz `živog blata` srpsko-hrvatskih istorijskih tema", naglasio je Pupovac.

On je rekao da je ovaj prijem organizovan sa jednim ciljem - za dobro srpske zajednice u Hrvatskoj, za dobro Hrvatske i za što je moguće bolje odnose Hrvatske sa njenim susjedima.

"Okupili smo se za dobro pravoslavnih, katoličkih i svih vjernika sa kojima živimo u našoj zemlji. Mir Božji, Hristos se rodi!", istakao je Pupovac.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u obraćanju prisutnima rekao da nikada neće koristi riječ "manjina", jer "otvara predznak inferiornosti".

"Ja ću uvijek umjesto `manjine` govoriti `nacionalne zajednice`, pa makar bio šiban, a na to sam navikao", rekao je Bandić.

On je naglasio da "različiti kalendari nikada ne mogu toliko razdvojiti narode, koliko ih Isus i Božić mogu spojiti", prenijeli su hrvatski mediji.

"Ovaj skup vidim kao izvanrednu priliku da, uprkos teškim ranama i teretima prošlosti, prihvatimo Hristov poziv i okrenemo se praštanju, te hrabro i optimistično gledamo u budućnost. Sa tim mislima i u tom duhu svima vama i vašim porodicama želim sretan Božić", rekao je Bandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije