Ex -Yu

Plenković: Hrvatska spremna da podrži evropske napore susjeda

Plenković: Hrvatska spremna da podrži evropske napore susjeda
Foto: Tanjug/AP | Plenković: Hrvatska spremna da podrži evropske napore susjeda

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izjavio je neposredno uoči samita EU - zapadni Balkan da je Hrvatska spremna da podrži reformske i evropske napore susjednih zemalja.

"Ne samo u kontekstu pregovora za pristupanju koje vode Crna Gora i Srbija, ne samo u kontekstu vrlo važne odluke Evropskog savjeta kada je zahvaljujući i diplomatskom angažmanu Hrvatske došlo do odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i poruka koja ide prema BiH, važnoj zemlji kojoj želimo da pomognemo u reformama", rekao je Plenković, prenijela je zagrebačka N1.

Plenković kaže da je poruka EU da se finansijski podržava svih šest zemalja, da se priprema veliki paket ekonomske pomoći i smatra da su od zagrebačkog sastanka prije dvadeset godina s ovim poslali veliku poruku koja se odnosi na susjede i na politku proširenja i postignuća koja će ostati ostavština hrvatskog predsjedavanja, a to je i promjenjena metodologija pregovaranja.

Najavio je da će na samitu cijelo poslijepodne raspravljati kako će se ići prema ključnom cilju, a to je evropski put država zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije