Ex -Yu

Plenković: Još se nisam čuo s Čovićem, Del Vekio smijenjen

Plenković: Još se nisam čuo s Čovićem, Del Vekio smijenjen
Foto: N.N. | Plenković: Još se nisam čuo s Čovićem, Del Vekio smijenjen
N.N.

SPLIT - Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da se još nije čuo s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je kritikovan jer je prisustvovao obilježavanju Dana Republike Srpske, kao i Ivan Del Vekio, koji je zato smijenjen s dužnosti ambasadora Hrvatske u BiH na koju će biti imenovana druga osoba.

"Tu temu ostavljam gospodinu Čoviću i HDZ BiH da je komentarišu", rekao je Plenković novinarima u Splitu, prenosi Hina. Ponovio je da Hrvatska nije bila obaviještena o odlasku svog ambasadora u BiH na proslavu u Banjaluku.

"On je, prije svega, trebalo da se konsultuje ako je imao tamo (u Banjaluci) sastanak koji je nezavisan od ovih defilea i akademije (proslave Dana Republike Srpske). Tog dana on nije trebalo da bude tamo", kazao je Plenković.

Hrvatski premijer je podsjetio na Del Vekijevo petogodišnje ambasadorsko iskustvo u BiH i rekao da nikad ranije nije odlazio na obilježavanje Dana Republike Srpske.

"Malo je neobično da je na samom kraju svog mandata i svoje karijere došao u ovakvu situaciju. Stoga je povučen na konsultacije u Zagreb i mi ćemo vrlo brzo krenuti s imenovanjem novog ambasadora u BiH," rekao je Plenković.

Na pitanje kakvu je političku poruku Čović poslao odlaskom na slavu Republike Srpske kod Milorada Dodika, Plenković je kazao da je "izrazito važno da je stav Hrvatske prema BiH dobronamjeran i prijateljski".

"To govorim kao predsjednik Vlade, kao poslanik u Saboru i evropski poslanik te u brojnim funkcijama gde smo bili apsolutno zemlja koja je najviše podržavala evropski put BiH, ali naravno uz obezbjeđivanje ravnopravnosti hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda", rekao je.

Podsjetio je na svoju podršku BiH pred evropskim institucijama.

"Stoga sam dvaput, a to ću raditi i u budućnosti, otvarao pitanje na Evropskom savijetu, i ministarka (spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić) na tom Savijetu, o tome kako trenutni izborni zakon omogućava izigravanje Dejtonskog/Pariskog sporazuma koji je ujedno i Ustav BiH, i koji dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u neravnopravan položaj gdje im glasovima pripadnika drugog naroda u Federaciji BiH, biraju njihovog člana Predsjedništva BiH," objasnio je Plenković.

Uz formiranje vlasti i nastavak evropskog puta (BiH) važno je da međunarodna zajednica, prije svega EU, pomogne BiH i "donese jedan pravedan izborni zakon u kojem će sva tri konstitutivna naroda biti praktično ravnopravna", rekao je hrvatski premijer.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i hrvatski ambasador u BiH Ivan Del Vekio prisustvovali su 9. januara u Banjaluci obilježavanju Dana Republike Srpske, praznika koji je Ustavni sud proglasio neustavnim, podseća Hina.

Međutim, u subotu je ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša, inače član stranke HDZ, iznio drugačije pravno tumačenje kazavši da taj dan nije neustavan već se obilježava u skladu sa zakonom koji su vlasti tog entiteta izmijenile pošto ga je ranije osporio Ustavni sud BiH i zato je optužbe na račun hrvatskih zvaničnika koji su prisustvovali proslavi 9. januara protumačio kao sasvim neutemeljene.

"Nama bi sigurno bilo draže da je Dragan Čović, koji je dobio 155.000 glasova, odnosno 80 odsto glasova onih Hrvata u BiH koji su izašli na izbore, da je on član Predsjedništva BiH i da brine o vitalnim interesima hrvatskog naroda u BiH. Tu nemamo nekih dilema," poručio je Plenković.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

Draža

Hrvati, čuvajte se poturica.

PATRIOTA RS

Hrvatska vlast je prava ustaško-fašistička, maloumna.... Srbi su trenutno jedini iskreni prijatelji Hrvatima u BiH i jedini spas za njih ukoliko to oni shvate u suprotnom pravac u Minhen, a Hercegovinu predajte u amanet balijama da vam je čuvaju.....

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije