Ex -Yu

Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU

Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU
Foto: Arhiva | Plenković: Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU

STRAZBUR - Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da očekuje da će samit EU Zapadni Balkan, planiran za maj 2020. u Zagrebu, poslati jasnu poruku da su uz ispunjavanje uslova i refromi zemlje regiona dobrodošle u EU.

"Krajnji cilj pregovora mora biti pristupanje EU. To je središte politike proširenja", kaže Plenković.

Plenković je predstavljajući zadatke hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU u naprednih šest mjeseci pred evropskim poslanicima u Strazburu objasnio da će organizacija samita EU Zapadni Balkan u Zagrebu i otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom biti jedan od priortetnih poslova Hrvatske.

"Ne krijemo svoju ambiciju da želimo da dobijemo podršku država članica za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Sljedeći izvjestaj Evropske komisije i prijedlozi za poboljšanje metodologije pristupnog pregovora biće ključni u tom smislu", kaže Plenković.

On je ocijenio da zemlje regiona Zapadnog Balkana i dalje nalaze u nekoj vrsti "čekaonice", a da je zarad vrijedostojnosti politike proširenja važno držati se političkih i mjernih kriterijuma i ocjenjivati pojedinačni napredak svake držve.

Plenković je podsjetio da se ovogodišnji sastanak na vrhu EU Zapadni Balkna u Zagrebu održava 20 godina poslije prvog takvog sastanka, takođe u Zagrebu, kada je otvorena EU perspektiva regiona.

"Od tada Hrvatska je jedina pristupila Uniji i sada predsjedava Savjetom EU. Naš primjer daje dodatnu simboličnu vrijednost samitu u Zagrebu", smatra Plenković.

Hrvatski premijer naglašava da će EU podržati evrointegracioni put zapadnobalkanskih partnera kroz njihovo učešće u evropskim projektima i integraciju u infrastrukturnim mrežama kao i putem redovnog političkog dijaloga na najvišem nivou, ali i kroz sprovođenje evropskih načela i vrijednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije