Ex -Yu

Orbanova "istorijska Mađarska" obuhvata dio Hrvatske, Plenković: Razgovaraćemo

Orbanova "istorijska Mađarska" obuhvata dio Hrvatske, Plenković: Razgovaraćemo
Foto: Anadolija | Plenković: Razgovaraćemo sa mađarskom stranom o mapi

ZAGREB - Mađarski premijer Viktor Orban održao je sastanak predsjedništva svoje stranke Fides pod uokvirenom mapom "istorijske Mađarske", koja obuhvata i veliki dio Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije, a premijer Andrej Plenković je tim povodom poručio da će nadležno ministarstvo razgovarati o tome sa mađarskom stranom, prenio je hrvatski portal Index.

Čini se, navodi portal, da je pomenuta mapa "stalni inventar" u prostorijama Fidesa i dodaje da to nije prvi put da Mađarska provocira.

Fotografiju sa sastanka predsjedništva Fidesa, Orban je objavio na svom zvaničnom Facebook profilu, a Index podsjeća da je i u junu ove godine na zvaničnom Twitter nalogu "About Hungary", na engleskom jeziku, objavljena stilizovana geografska karta kojom se sugeriše da su nakon Prvog svjetskog rata i Trianonskog sporazuma Mađarskoj otete dvije trećine teritorije, uključujući čak 63.000 kilometara kvadratnih koji su dio današnje Hrvatske, Slovenije i Srbije, odnosno Vojvodine.

Komentarišući vijest da je mađarski premijer Orban održao sjednicu predsjedništva svoje stranke ispod karte koja prikazuje "veliku Mađarsku", u kojoj su i veliki dijelovi Hrvatske, Plenković je rekao da je o tome razgovarao s ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

"Naše ministarstvo će vezano za to obaviti razgovore s mađarskom stranom. Koliko sam ja njega razumio, nije to prvi put da se ta karta pojavljuje na nekom sastanku Fidesa", kazao je Plenković, prenosi Index.

Sadašnje hrvatske granice su takve kakve jesu, poručio je Plenković i dodao da Hrvatska mora da sarađuje sa svojim susjedima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije