Ex -Yu

Plenković: Spoljnu granicu EU štititi na najdaljoj lokaciji

Plenković: Spoljnu granicu EU štititi na najdaljoj lokaciji
Foto: Tanjug/AP | Plenković: Spoljnu granicu EU štititi na najdaljoj lokaciji

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković rekao je danas da spoljna granica EU treba da se štiti na najdaljoj lokaciji, založivši se za pronalazak dogovora s Turskom u vezi s problemom nezakonitih migracija.

"Smatramo da spoljnu granicu EU treba štititi na najdaljoj lokaciji. Na migracijskom pravcu koji zovemo istočno-mediteranski ili zapadnobalkanski. To podrazumijeva štititi grčku granicu i to podrazumijeva štititi bugarsku granicu. To su one granice gdje dolazi do inicijalnog ulaska nezakonitih migracija", naveo je Plenkovć.

"Onda se kasnije različitim - vrlo spretnim i lukrativnim, ali protivzakonitim aktivnostima krijumčara koji profitiraju na ljudskoj nesreći za vrlo unosne sume novca, događa to da su ljudi koji su ilegalno ušli hiljadama kilometara dalje odavde te došli u područje sjeverozapadne BiH i blizu hrvatske granice", rekao je Plenković, prenijela je Hina.

On je to izjavio prilikom helikopterskog obilaska granice s BiH kod aerodroma Željava.

Upitan da li hrvatska vlada nastoji diplomatskim putem u pregovorima s BiH na nivou EU da riješi problem nezakonitih migracija, rekao je da su razgovori s BiH na dnevnopolitičkom nivou, ali i na operativnom nivou policija.

Na pitanje u vezi s prijetnjama iz Turske da će poslati milion izbjeglica na ovo područje, hrvatski premijer je odgovorio da se s tom zemljom mora razgovarati jer je Turska po svom geografskom položaju i činjenici da ima toliki broj izbjeglica i migranata na svojoj teritoriji - zemlja koja može uticati na dinamiku nezakonitih migracija.

Plenković je rekao da je uvjeren da dogovor s Turskom nema alternative.

"To je u sigurnosnom interesu cijele EU, a naročito Hrvatske koja je jedna od država uz sve druge koje su uključene na toj ruti", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije