Ex -Yu

Plenković: Vjerovatno odustajemo od kupovine borbenih aviona

Plenković: Vjerovatno odustajemo od kupovine borbenih aviona
Foto: Ilustracija | Plenković: Vjerovatno odustajemo od kupovine borbenih aviona

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković danas je potvrdio da ova zemlja vrlo vjerojatno odustaje od kupovine borbenih aviona F-16 od Izraela.

Plenković je to rekao u intervjuu za Dnevnik HRT-a.

"U ovom trenutku čekamo očitovanje države Izrael s obzirom da je vlada na temelju procjene stručnog tima Ministarstva obrane od četiri ponuđene opcije izabrala upravo ovu izraelsku ponudu. Sada postoje problemi u takozvanom davanju suglasnosti SAD-a na transfer tehnologije trećoj strani, a treća strana je ovdje Hrvatska. Mi do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali takva saznanja da će SAD se usprotiviti transferu aviona F-16 Barak, koji bi u sebi imali ugrađenu određenu tehnologiju koju je izraelska vojna industrija ugradila u te avione", rekao je Plenković dodajući: "Kada se dobije to očitovanje, kad još jednom provjerimo sa SAD-om, ako stvari ostanu ovakve kakve su danas, visoki je stupanj vjerojatnosti da će vlada poništiti tu odluku".

Posebno je zanimljivo da je Plenković potvrdio da je "posao stoljeća" njegovog ministra obrane Damira Krstičevića propao na isti dan na koji je Krstičević eksplicite rekao da posao još uvijek nije propao, prenio je index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije