Ex -Yu

Plenković: Zapadni Balkan nema drugu alternativu od ulaska u EU

Plenković: Zapadni Balkan nema drugu alternativu od ulaska u EU
Foto: Tanjug/AP | Plenković: Zapadni Balkan nema drugu alternativu od ulaska u EU

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da Hrvatska ima odgovornost da promoviše i podrži svoje susjede sa Zapadnog Balkana na putu reformi i približavanja EU, te je pozvao na redovne i sistematske samite EU - Zapadni Balkan svake dvije godine.

"Samitom u Zagrebu želimo da signaliziramo drugim zemljama članicama da se sastanci sa ovim dijelom Evrope, koji nema drugu alternativu nego da kad sazriju uslovi uđe u EU, kao važan politički politički impuls sa najvišeg nivoa, održavaju svake dvije godine", izjavio je Plenković

On na marginama ceremonije preuzimanja predsjedavanja Savjetom EU u Zagrebu nije stavio proširenje među prioritete i ciljeve Hrvatske, ali ga jeste izdvojio kao važnu temu i jasnu političku opredeljenost Zagreba.

"Želimo da pomognemo našim susjedima i da ih podržimo u ispunjavanju uslova kako bi u godinama koje dolaze prošli put koji je Hrvatska prošla", poručio je Plenković.

Hrvatski premijer, koji se ranije ove nedjelje sastao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, kaže i da vidi mogućnost da franscuska pozicija iznijeta u oktobru o proširenju "bude promijenjena".

"Makron je rekao da želi da samit u Zagrebu bude uspješan, a radi toga mora da dođe do napretka", kazao je Plenković, uz ocjenu da u postojećoj politici proširenja već postoje dijelovi koji se odnose na pojedine francuske zahtjeve, poput reverzibilnosti procesa u slučaju izostanka reformi.

Takođe, rekao je da komesar Oliver Varheji radi na dijelovima koji bi mogli da donesu promjene u metodologiji pristupnja Uniji tako da se proces poboljša, bude konkretniji i transparentiniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije