Ex -Yu

Plenković o Pelješkom mostu pisao Junkeru i Zvizdiću

Plenković o Pelješkom mostu pisao Junkeru i  Zvizdiću
Foto: Ilustracija | Plenković o Pelješkom mostu pisao Junkeru i Zvizdiću

ZAGREB - Izgradnja Pelješkog mosta trajno je rješenje hrvatskog i evropskog teritorijalnog diskontinuiteta kod Neumskog koridora pri čemu će legitimni interesi Bosne i Hercegovine ostati netaknuti, napisao je hrvatski premijer Andrej Plenković predsjedniku Evropske komisije te zvaničnicima u BiH.

U pismu Žan Klod Junkeru Plenković je izvijestio o svemu što je Hrvatska preduzela u vezi s projektom cestovnog povezivanja s Južnom Dalmacijom. 

Projekt se realizuje uz konsultacije s Evropskom komisijom i u dijalogu s Bosnom i Hercegovinom, podsjetio je.

Ponovio je da Hrvatska ima pravo izgraditi most na svojoj teritoriji te da će pritom sva prava i legitimni interesi Bosne i Hercegovine kao obalne države ostati netaknuti.

Podsjetio je na važan finansijski doprinos EU koja s 357 miliona evra finansira dosad najveći i najvažniji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj. 

Dodao je da je u toku javna nabavka i izbor izvođača.

Odgovarajući na ranija pisma predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovinu Denisu Zvizdiću i zamjeniku predsjedavajućeg Savjeta ministara Vjekoslavu Bevandi, Plenković je podsjetio na dijalog koji Hrvatska vodi s Bosnom i Hercegovinom još od 2005. godine o izgradnji Pelješkoga mosta.

Postignuto je razumijevanje o tome da Hrvatska ima pravo izgraditi Pelješki most na svom državnom području, uz poštivanje prava Bosne i Hercegovine na neškodljiv prolaz, napomenuo je.

"Na tim su temeljima utvrđeni i tehnički parametri mosta koji ni na koji način neće osujetiti uživanje svih prava i legitimnih interesa Bosne i Hercegovine na moru", navodi se u saopštenju.

Plenković je još jednom potvrdio podršku koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njenom putu prema evropskim integracijama te izrazio punu spremnost za daljnji razvoj odnosa uz međusobno uvažavanje, poštivanje mjerodavnih pravila i načela međunarodnoga prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije