Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Nove mjere u Hrvatskoj: "Umre svaki deveti hospitalizirani pacijent"

Nove mjere u Hrvatskoj: "Umre svaki deveti hospitalizirani pacijent"
Foto: Twitter/Vlada Republike Hrvatske | Plenković obećao pomoć privrednicima
Agencije

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković večeras se obratio javnosti uoči sutrašnjeg stupanja na snagu novih epidemioloških mjera u borbi protiv virusa korona.

"Novim je mjerama cilj zaštititi zdravlje, spasiti živote ljudi i smanjiti opterećenje u zdravstvenom sustavu. Da bismo u tome uspjeli, moramo učiniti sve da zaštitimo najugroženije među nama i zato moramo ponovno osvijestiti opasnost koja prijeti od ovog virusa. Danas znamo da u prosjeku jedna od 58 potvrđeno zaraženih osoba i jedna od 9 hospitaliziranih nažalost premine. Nove mjere bit će na snazi do 21. prosinca – a možda i duže, ako dotad ne uspijemo preokrenuti sadašnji trend", kazao je Plenković.

Ove mjere dotaknuće oko 85.000, odnosno pet i po posto svih zaposlenih u Hrvatskoj, istakao je Plenković.

"Osiguraćemo dodatna sredstva za 'covid-kredite' putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo čime ćemo poduzetnicima osigurati likvidnost. Donijet ćemo i nove mjere za pravičnu nadoknadu troškova za one koji imaju privremenu obustavu rada. Uz zaštitu života i zdravlja, dužnost je Vlade učiniti sve kako bi se sačuvalo naše gospodarstvo u ovoj specifičnoj godini u kojoj se očekuje pad BDP-a od oko 8 posto", istakao je.

Uz ove mjere, predložiće izmjenu Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti radi uvođenja prekršajnih sankcija za nepoštovanje mjera.

"Pokažimo da smo u stanju odreći se dijela svojih navika i komfora, svih druženja koja u ovim uvjetima nisu nužna, a rizična su, radi zaštite sebe, svojih bližnjih i drugih. U ovim vremenima odricanja, naši prioriteti su zdravlje naših sugrađana osobito starijih, radna mjesta i proizvodnja te obrazovanje mladih. Potrudimo se svi skupa kako bismo mogli imati mirnije blagdane", rekao je Plenković.

Plenković je naglasio da je hrvatska Vlada, s drugim članicama Evropske unije, preduzela već sve potrebne korake kako bi osigurala dovoljan broj doza za hrvatske građane čim vakcina bude dostupna.

"Hrvatski zavod za javno zdravlje već je pripremio plan vakcinisanja, a ujedno će biti povećan broj testiranja, kako bi se što bolje moglo suzbijati širenje epidemije," najavio je i pozvao građane da pokažu da su u stanju da se odreknu dijela navika i komfora, druženja uoči predstojećih praznika, jer "štiteći jedni druge, pobijedićemo svi zajedno".

Plenković je juče predstavio građanima novi set pooštrenih mjera za sprečavanje širenja korona virusa, koji stupa na snagu sutra i trajaće najkraće do 21. decembra, a podrazumijeva zatvaranje svih ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, osim hotela i kampova koji pružaju uslugu smeštaja.

Između ostalog, zabranjeno je okupljanje na javnim površinama sa više od 25 osoba, a na privatnim okpljanjima najviše 10 osoba, uz obavezno nošenje maski i držanje distance.

Trajanje javnih događanja oročeno je do 22 sata.

Obustavljeno je održavanje svadbi, a pogrebima može da prisustvuje najviše 25 osoba s tim da se saučešće ne smije izjavljivati bliskim kontaktima...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije