Ex -Yu

Pobjeda: I Crna Gora traži od Rusije da oslobodi Navaljnog

Pobjeda: I Crna Gora traži od Rusije da oslobodi Navaljnog
Foto: Tanjug/AP arhiva | Pobjeda: I Crna Gora traži od Rusije da oslobodi Navaljnog
Tanjug

PODGORICA - Crna Gora je potpisnica zajedničke izjave Savjeta za ljudska prava, kojom se poziva Ruska Federacija na trenutno i bezuslovno puštanje Alekseja Navaljnog i svih osoba nezakonito ili samovoljno lišenih slobode, piše crnogorska "Pobjeda".

U izjavi, koju je potpisalo još 45 zemalja, izražava se zabrinutost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava i osnovnih sloboda u Ruskoj Federaciji

"Hapšenje Navaljnog i naknadno izricanje kazne zasnivalo se na prethodnoj presudi koju je Evropski sud za ljudska prava proglasio proizvoljnom i očigledno nerazumnom. To se dogodilo u kontekstu pokušaja da se otruje ovaj ruski državljanin, a da taj događaj još uvijek nije pravilno istražen i verodostojno objašnjen", navedeno je u izjavi koja je potpisana u okviru 46. sednice Savjeta za ljudska prava.

Zemlje potpisnice su zabrinute i zbog velikog broja proizvoljnih hapšenja demonstranata koji su izrazili podršku Navaljnom u mnogim ruskim gradovima.

RTCG navodi da se na spisku država potpisnica nalaze i Sjeverna Makedonija, Albanija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i SAD.

(Pobjeda)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije