Ex -Yu

Počasna paljba sa Kalemegdana povodom Dana državnosti Srbije

Počasna paljba sa Kalemegdana povodom Dana državnosti Srbije
Foto: Tanjug/AP | Počasna paljba sa Kalemegdana povodom Dana državnosti Srbije

BEOGRAD - Pripadnici Gardijskog bataljona izvršili su počasnu paljbu sa savskog platoa na Kalemegdanu u Beogradu, povodom obilježavanja 15. februara - Dana državnosti Srbije.

Počasna paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa izvršena je po naređenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je i vrhovni komandant Vojske Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Događaju su prisustvovali zamjenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković, komandant Garde general-major Milomir Todorović, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i mnogobrojni građani.

Počasnoj paljbi prethodio je promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde Knez Mihailovom ulicom u Beogradu, od Trga Republike do Kalemegdana, koji je započeo uz zvuke "Marša na Drinu".

Potom su se na repertoaru smjenjivali srpski marševi "Kraljeva garda", "Miloš Veliki" i "Aleksandar Prvi" i poznate koračnice, pod dirigentskom palicom majora Nebojše Stoiljkovića.

Vjoni orkestar Niš je pod dirigentskom palicom majora Dejana Đorđevića izveo promenadni defile u Nišu, od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra.

Povodom Dana državnosti, Vojni muzej na Kalemegdanu biće otvoren za posjetioce u naredna dva dana od 10.00 do 17.00 časova. Ulaz je besplatan.

Srbija obilježava praznik Sretenja - Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804, kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu pokrenuli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti poslije viševjekovne otomanske vlasti.

Istog datuma 1835. godine donijet je Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije