Ex -Yu

Počela provjera autentičnosti lijekova na tržištu

Počela provjera autentičnosti lijekova na tržištu
Foto: N.N. | Počela provjera autentičnosti lijekova na tržištu

ZAGREB - U Hrvatskoj je danas počela provjera autentičnosti lijekova na recept, kojom će biti spriječeno izdavanje krivotvorenih lijekova putem legalnog lanca snabdijevanja, saopšteno je iz Hrvatske organizacije za provjeru autentičnosti lijekova /HOPAL/.

Uprkos tome što u Hrvatskoj do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijave krivotvorenog lijeka, cilj je onemogućiti da do takve situacije uopšte ne dođe, te dodatno povećati bezbjednost pacijenata i zaštititi njihovo zdravlje.

Iz HOPAL-a ističu da je Hrvatska u okviru zadatih rokova uspješno završila proces implementacije Nacionalnog sistema za provjeru autentičnosti lijekova na recept, prenijeli su hrvatski mediji.

"Podaci o proizvodima i pakovanjima lijekova koji se prikupljaju u sistemu EU dostupni su i u Nacionalnom sistemu za provjeru autentičnosti lijekova, koji je od danas u potpunosti spreman i funkcionalan, te je započela njegova primjena", navode iz HOPAL-a.

U ovoj organizaciji navode da svaki lijek koji se izdaje na recept, a koji od danas bude pušten u prodaju, na svojoj kutijici mora imati zaštitu od otvaranja i jedinstvenu oznaku, odnosno serijski broj kako bi se u sistemu u svakom trenutku moglo provjeriti njegovo porijeklo.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, količina krivotvorenih lijekova na svjetskom tržištu kontinuirano raste, a gotovo je krivotvoren svaki drugi lijek kupljen putem interneta.

U zemljama u razvoju na crnom tržištu proda se i do 30 odsto svih lijekova, dok je u razvijenim zemljama taj postotak manji, ali je u stalnom porastu.

Projekt serijalizacije, odnosno provjere autentičnosti lijekova na recept, omogućava stoži nadzor nad prodajom lijekova na evropskom tržištu, a Hrvatska, kao članica EU, obavezna je da na svojoj teritoriji primijeni odredbe Direktive o krivotvorenim lijekovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije