Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Počela sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji

Počela sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji
Foto: Ilustracija | Počela sjednica Savjeta bezbjednosti o Kosovu i Metohiji
Srna

NJUJORK - U Njujorku je počela sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji na kojoj se raspravlja o izvještaju generalnog sekretara UN.

Šef Unmika Zahir Tanin je na početku sjednice predstavio izvještaj i optužio kosovske vlasti za prebijanje i nezakonito hapšenje dvojice službenika misije UN na Kosovu od kosovske policije.

Tanin je žestoko optužio kosovske vlasti za seriju protivpravnih poteza u vezi sa hapšenjem i prebijanjem dvojice službenika misije UN na Kosovu, prenosi RTS.

On je rekao da, prema rezultatima interne istrage UN, dvojica službenika nisu povezana sa bilo kakvim kriminalnim djelima, kao i da ih je kosovska policija uhapsila pošto su se jasno identifikovali kao službenici Unmika.

"Takođe, imamo dokaze o prekomjernoj upotrebi sile. Kosovske vlasti moraju da istraže i pozovu počinioce na odgovornost", poručio je šef Unmika, navodeći da je o tome već raspravljao sa predstavnicima vlasti u Prištini.

"Kosovske institucije moraju preduzeti radnje da se tako nešto ne desi", rekao je Tanin.

Stavove Srbije na sjednici Savjeta bezbjednosti zastupa ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a sjednici prisustvuje i Vljora Čitaku.

U izvještaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, između ostalog, navodi se da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak u normalizaciji odnosa.

"Podržavam brzo formiranje nove kosovske vlade poslije izbora kako bi dijalog sa Beogradom mogao da se nastavi što prije... Duga pauza u razgovorima pod pokroviteljstvom EU zaustavila je napredak ka normalizaciji odnosa, što zauzvrat rizikuje da podrije stabilnost na terenu", navodi se u ranijem saopštenju generalnog sekretara UN.

U izvještaju koji je tema današnje rasprave, osim zastoja u dijalogu, pominje se i povratak stanovništva, hapšenje pripadnika Unmika ruskog porijekla, te zaštita kulturne baštine.

Izvještaj se odnosi na period od 16. maja do 15. septembra. U njemu se zato ne analiziraju izbori održani 6. oktobra na Kosmetu i postizborna dešavanja, ali će ih, prema najavama, srpski predstavnik pomenuti.

Ovo je posljednje ovogodišnje predstavljanje izvještaja o radu Unmika i situaciji na Kosmetu, a i posljednje tromjesečno.

Od iduće godine izvještaj će se podnositi na pola godine. To su najglasnije tražile Velika Britanija i SAD, a na strani Srbije bile su Kina i Rusija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije