Ex -Yu

Počelo kažnjavanje onih bez kovid propusnica u ugostiteljskim objektima u Srbiji

Počelo kažnjavanje onih bez kovid propusnica u ugostiteljskim objektima u Srbiji
Foto: Arhiva/Ilustracija | Počelo kažnjavanje onih bez kovid propusnica u ugostiteljskim objektima u Srbiji
Tanjug

BEOGRAD - Kažnjavanje onih koji nemaju kovid propusnicu, a nalaze se u nekom od ugostiteljskih objekata počelo je sinoć od 22.00 sata.

Za nevakcinisane je neophodan PCR ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Kazna za pravno lice je 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, odgovorno lice u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta 5.000 dinara.

U Srbiji je u subotu u 22.00 sata, u skladu sa odlukom Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, stupila na snagu obaveza o posjedovanju validnih kovid propusnica za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

Posjedovanje kovid propusnica obavezno je za ulazak u restorane, kafiće, barove i slučne objekte od 22 sata.

Kontrola kovid propusnica takođe je počela u subotu od 22 sata, ali nije bilo kažnjavanja već samo upozorenja.

Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od navedenog, a to je dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv COVID-19 kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana; negativan PCR test ne stariji od 72 sata; negativan antigenski test ne stariji od 48 sati; dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam mjeseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom; pozitivan test na antitijela (IgG) koji nije stariji od tri mjeseca, a urađen je u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promjeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Digitalni zeleni sertifikat - kovid sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će biti provjeravan skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih posjeduje.

Vlada podsjeća da se sva testiranja i provjere nivoa antitijela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za testiranje i provjeru antitijela.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije