Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Počeo protest opozicije u Beogradu

Počeo protest opozicije u Beogradu
Foto: N.N. | Počeo protest opozicije u Beogradu
Tanjug

BEOGRAD - Ispred Doma Narodne skupštine počeo je protest opozicije "1 od 5 miliona", uz himnu Srbije i pesmu Vladislava Petkovica Disa "Naši dani", koju je recitovao glumac Hadži Nenad Maričić.

Prvi govornik je bio profesor Čedomir Čupić, koji je rekao da Srbiju treba "osloboditi", a da otpor nema cijenu.

Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije je u kampanji „Budućnost Srbije", a Srbija, kaže Čupić, sa njim Srbija nema budućnost, niti budućnost zemlje sme da zavisi od jednog čoveka.

Bivši sudija Ustavnog suda Zoran Ivošević pozvao je Vučića da podnese ostavku jer krši Ustav i zato što, kako je rekao, učestvuje u vršenju sve tri vlasti: zakonodavne, izvršne i sudske, da donosi i ukida zakone, najavljuje promjenu državne granice, saopštava ko jeste a ko nije učinilac krivičnih djela i drugo.

Crkva će uvijek biti uz one koji traže istinu i pravdu, poručuje sveštenik Nenad Ilić, čije pismo je pročitala njegova supruga Anastasija Ilić, majka jutjubera Bake praseta.

„Crkva se ne bavi i ne treba da se bavi stranačkom politikom, ali kada nepravda i laž postanu očigledni, crkva ima obavezu da stane u zastitu vernog naroda", naglasio je on.

Kazao je da se obraća prisutnima kao "sveštenik koji je u dijaspori", koja, kako kaže, sve više raste.

Malinar iz ivanjičkog kraja Milan Jakovljević kaže da govori u ime nezadovoljnih srpskih poljoprivrednih proizvođača, koji navodi da su sela u Srbiji u izumiranju, a da ih, kako kaže, Vučić priprema da ih prepusti migrantima, kao svojim budućim biračima.

"Ostala su još 1.204 srpska sela, planirate li da se i ona isprazne i napune vašim glasačima?"

"Zašto se tera srpska omladina u tuđinu? Umesto da od poljoprivrede žive seljaci, od nje su se obogatili vaši bližnji. Ne postoji trenutak kada srpski seljaci nisu slagani", rekao je on.

Novinar Srđan Škoro je pozvao, kako je rekao, časne oficire i policajce da se priključe narodu, profesore da prekinu nastavu i počnu da predaju na ulicama, glumce i režisere da dođu na trgove, novinare, SANU, crkvu da pomogde da "vaskrsne Srbija".

Rekao je i da je će 13. april jednog dana biti dan republike i dan slobodne Srbije.

Predstavnici Saveza za Srbiju najavili su i da ce na protestu "Svi kao jedan - 1 od 5 miliona" procitati zahtjeve ujedinjene opozicije i predstaviti plan kako ce dalje djelovati.

Ispred Skupštine Srbije su Dragan Ðilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Nikola Jovanović, Rada Trajković.

Policija je blokirala za saobraćaj raskrsnicu Trga Nikole Pašića i Terazija.

Na centralnim beogradskim ulicama nema policije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije