Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Pogoršalo se stanje Ratka Mladića, vijest o smrti nije bila slučajna"

"Pogoršalo se stanje Ratka Mladića, vijest o smrti nije bila slučajna"
Foto: Arhiva | "Pogoršalo se zdravlje Ratka Mladića, vijest o smrti nije bila slučajna"
N.N.

BEOGRAD - Zdravstveno stanje generala Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotni zatvor, pogoršalo se, potvrdio je njegov sin Darko Mladić.

On navodi da za posljednje sahranjivanje njegovog živog oca ne može da kaže da je bilo namjerno, ali je uvjeren da nije bilo ni slučajno.  

U razgovoru za Telegraf kaže i da nekadašnjeg glavnog komadanata VRS, koji će 12. marta napuniti 78 godina, bez obzira na sve, nije napustio njegov šaljivi duh, te da bi suprotnom već bio mrtav.   

"Ima određena pogoršanja o kojima ja ne mogu da pričam u detalje, iz razloga koje je definisao advokatski tim. Ali, poslednjih nekoliko meseci postoje komplikacije njegovog zdravstvenog stanja. Jede on, obavlja i posete, ali se umara brzo", naveo je Darko Mladić.

Istakao je da "nažalost, i dalje imaju problem sa medicinskom službom tamo koja im sa kašnjenjem dostavlja dokumentaciju ili je uopšte ne dostavlja".

"S tim u vezi mi više nemamo uvid, osim usmeno sa njim, šta se tačno dešava sa njim nakon što ga pregledaju. Oni su dužni da nam daju dokumenta o njegovom zdravstvenom stanju, ali ih mi dobijamo sa kašnjenjem i nismo sigurni da dobijamo sve. Postoje problemi vezani njihov rad, tako da mi sada ne znamo da je urađeno sve što kažu da jeste, i neke stvari koje moraju da rade, nemamo uvid da ih zaista i rade. Problemi su isti, a njegovo zdravstveno stanje se komplikuje", navodi on.   Prema njegovim riječima lično ga je vidio prije mjesec dana. 

"Moja majka se vratila sad u nedelju. Svakog meseca je kod njega neko bar po nekoliko dana. Takođe, svaki dan se čujemo. Mama će opet ići za njegov rođendan 12. marta. a ja ću biti prisutan na usmenoj raspravi 17. i 18. marta po pitanju žalbe. Uglavnom, odbrana radi na žalbi a mi generala nastojimo da sačuvamo u životu. Porodica ga posećuje maksimalno, koliko je to moguće. Nije izolovan u tom smislu. Osim naše, ima i podršku naroda. Svakodnevno me zove više ljudi i pita za njega, pozdravlja. On zna da ga narod voli, da ga nije zaboravio, a brine i za sve što se dešava u Republiciji Srpskoj i u Srbiji", naveo je Darko Mladić.

On je istakao da njegov otac nema neke specijalne prohtjeve, a od hrane ništa, svakako, ne mogu ni da mu odnesu. 

"Nosimo mu pisma od dece i fotografije porodice. Pročita ta pisma. Ne može puno ni da čita. Zamori se brzo. Trudi se on koliko može i da piše i da čita, ali to nije ni približno onome što je mogao dok je bio zdrav", naveo je sin Ratka Mladića.

Govoreći o dzinformaciji koja se pojavila 11.februara da je njegov otac preminuo Darko Mladić je kazao da "nisu brojali koji je to put do sada, ali se to dešava par puta godišnje". 

"Mislim da nije bilo slučajno što su sarajevski mediji to bez provere objavili. Niko, u stvari, nije proverio taj lažni nalog na Tviteru. Ne mogu da tvrdim da je bilo namerno, ali mislim da nije bilo slučajno. Moj sin od 13 godina je dok sam ja bio na telefonu odmah pogledao taj nalog i rekao mi daje je fejk, i da nema veze sa istinom", naveo je on.

 Kako je dodao "motivi mogu da budu različiti pa i da nemaju veze sa Ratkom".

"Međutim, s obzirom na njegovo pogoršano zdravstveno stanje, mislim da je to bila provokacija prema nama", naveo je Darko.

Komentarišući odgovor generala Ratka Mladića na lažnu vijest, Darko je rekao da njegovog oca "taj njegov duh i drži". 

"On se drži fantastično bez obzira na sve dijagnoze sa kojima se bori. Mislim da je taj njegov duh jedan od glavnih faktora zašto je, uopšte, i živ", kazao je Darko.

Podsjetimo Ratko Mladić se oglasio nakon lažne vijesti o njegovoj smrti rečenicom "Živ sam, majke mi".

Suđenje generalu Mladiću, koji je 26. maja 2011. godine uhapšen u Srbiji, a pet dana kasnije izručen Haškom tribunalu, počelo je 16. maja 2012. godine. Prvostepenom presudom od 22. novembra 2017. godine osuđen je na doživotni zatvor zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kao i kršenja zakona i običaja ratovanja tokom oružanog sukoba u BIH od 1992. do 1995. godine.

Njegov sin Darko Mladić podsjeća da je za 17. i 18. mart zakazana usmena rasprava o žalbama odbrane i tužilaštva na ovakvu prvostepenu presudu generalu koji je imao više moždanih udara, preživio je infarkt srca, a sve to mu je donijeli i niz drugih pratećih bolesti za posledicu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije