Ex -Yu

Pojavio se snimak obaranja američke bespilotne letjelice na Kosmetu

Pojavio se snimak obaranja američke bespilotne letjelice na Kosmetu
Foto: Screenshot Twitter | Pojavio se snimak obaranja američke bespilotne letjelice na Kosmetu

Američka bespilotna letjelica MQ-1 predator (evidencijski broj 95-3019) oborena je prilikom izviđanja pozicija Vojske Jugoslavije u rejonu Uroševca 13. maja 1999. godine.

Letjelica je oborena raketnim PVO sistemom kratkog dometa strijela-1 sovjetskog porijekla koji je u tim ratnim godinama posjedovala Vojska Jugoslavije. Bespilotna letjelica MQ-1 predator iz sastava 57. izviđačkog odjeljenja/15. eskadrile Vojske SAD imala je zadatak da detektuje pozicije Vojske Jugoslavije na kojima su se nalazile oklopno-mehanizovane jedinice, jedinice PVO i komandna mjesta, piše Mars.online.

Međutim, umjesto da bespilotna letjelica otkrije pozicije Vojske Jugoslavije, snalažljivi branioci su otkrili nju. Po agresorskom vazdušnom cilju je dejstvovao raketni PVO sistem kratkog dometa strijela-1 kojom je upravljao operator Davor Veljković.

Raketa je eksplodirala neposredno pored cilja i zasula letjelicu velikim brojem gelera. Ovo je bilo dovoljno da ista izgubi kontrolu i krene naglo da gubi svoju visinu.

MQ-1 predator je pao u neposrednoj blizini sela Bilba, koje se nalazi nekoliko kilometara sjeverozapadno od Uroševca. Na lice mjesta je odmah izašao narod, kao i Posebne jedinice policije MUP Republike Srbije koje su uspješno završile protivterorističku operaciju na tom prostoru.

Letjelica se poslije pada nalazila u prilično dobrom stanju. Specijalizovane jedinice Vojske Jugoslavije su potom prikupile sve njene ostatke i prebacile je na sigurno mjesto. Ona je poslije rata izložena kao ratni trofej u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Interesantno je istaći da su jedinice Vojske Jugoslavije tog dana oborile još jednu bespilotnu letjelicu NATO (francusku CL-289) u rejonu Klokot banje u blizini varošice Vitina, koja se takođe nalazi na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije