Ex -Yu

Policija Crne Gore će obezbjeđivati litije ako su prijavljene

Policija Crne Gore će obezbjeđivati litije ako su prijavljene
Foto: N.N. | Policija Crne Gore će obezbjeđivati litije ako su prijavljene

PODGORICA - Crnogorska policija saopštila je jutros da će nastaviti sa obezbjeđivanjem litija ukoliko budu prijavljene u skladu sa zakonom.

"Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti s obezbjeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora", navedeno je u saopštenju policije.

MUP Crne Gore juče je saopštio da je policija odlučila da u narednom periodu neće obezbjeđivati litije, a da će svu odgovornost za eventualne incidente i narušavanje reda i mira na ulicama snositi organizatori.

Jutros navode da je jučerašnja odluka Uprave policije rezultat sagledavanja prilika i ocjena rukovodilaca centara bezbjednosti jer Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve, kako kažu, nisu prijavljavale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

"Kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starješina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura", navode danas u saopštenju.

Policija ističe da je sigurnost države i bezbjednost građana zajednički interes, kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca, te da će Uprava policije u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti s obezbjeđivanjem litija, uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora.

Poslije jučerašnjeg saopštenja MUP da policija više neće obezbjeđivati litije, Mitropolija crnogorsko-primorska zatražila je hitan sastanak sa direktorom policije Veselinom Veljovićem.

Mitropolija je potom saopštila da je Veljović odbio hitan sastanak, navodeći da može da razgovara tek poslije nedjelje, čime je, kako navodi MCP, doveo Crkvu pred svršen čin u pogledu organizacije današnje litije i one koja će biti održana u nedjelju.

Potom se oglasila i crnogorska Uprava policije, navodeći da nisu tačni navodi da je Veljović odbio zahtjev za sastanak s predstavnicima Mitropolije i da je Veljović spreman da se sastane s njima u predloženom terminu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije