Ex -Yu

Politiko: Zapad u problemu zbog optužnice protiv Tačija

Politiko: Zapad u problemu zbog optužnice protiv Tačija
Foto: Anadolija | Politiko: Zapad u problemu zbog optužnice protiv Tačija

BRISEL - Optužnica za ratne zločine protiv Hašima Tačija stavlja Zapad u tešku poziciju, piše danas briselski portal Politiko i ocjenjuje da će optužnica zakomplikovati napore EU i SAD da se postigne mirovno rješenje za KiM i pokrenuti pitanja o saradnji Zapada s Tačijem.

U opširnoj analizi o posljedicama objavljivanja prijedloga optužnice protiv Tačija, Politiko predviđa da će snažne reakcije, koje je to izazvalo, imati daleko veći uticaj od posljedica po samog Tačija, odnosno da će odjekivati Balkanom i šire i protezati se kroz vrijeme, postavljajujući neugodna pitanja o spoljnoj politici Zapada "tada i sada".

Portal ističe da se vijest o otužnici pojavila u vrijeme kada je Tači bio na putu ka Vašingtonu, gdje je trebalo da učestvuje na sastanku o novoj eri ekonomskih odnosa sa Beogradom, čiji je domaćin trebalo da bude specijalni izaslanik američkog predsjednika Ričard Grenel.

U tom kontekstu, ocjenjuje da je tajming teško mogao da bude dramatičniji i ističe da su iz Tačijevog tabora potekle optužbe o zavjeri da se opstruira sastanak.

Portal upozorava da optužbe protiv Tačija, sada, uveliko komplikuju napore EU i SAD za postizanje konačnog mirovnog rješenja između dvije strane u, kako navodi, nestabilnom ćošku Evrope, u kojem se Rusija, Kina, Turska i arapske zemlje Persijskog zaliva takmiče za uticaj.

Politiko smatra da će specijalnom izaslaniku američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu sada biti teže da svoju misiju pretvori u veliku spoljnopolitičku pobjedu za svog šefa u izbornoj godini u SAD.

Podsjeća i da je Grenel prvobitno objavio da će pregovori biti održani i da će Prištinu, umjesto Tačija, predstavljati kosovski premijer Avdulah Hoti, ali ističe da je Hoti objavio da neće prisustvovati sastanku.

"Neki u regionu, i pojedine evropske diplomate, biće srećni ako Grenelovi napori propadnu", konstatuje Politiko i dodaje da oni strahuju da bi ubrzanim postizanjem dogovora između Tačija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bila ignorisana osnovna pitanja i da bi on uključio "opasnu razmjenu teritorija".

Ističe, međutim, i da su pojedini evropski zvaničnici isticali posljednjih dana da bi napori Grenela da vrati obje strane za pregovarački sto kako bi razgovarali o ekonomiji mogli da pomognu da se ponovo pokrenu politički pregovori, koji su u zastoju pod pokroviteljstvom EU.

Navodi i da se aktivisti za ljudska prava nadaju da će optužnica pokazati da niko ne može da prođe nekažnjeno i da će pravda za "neopisive zločine" biti zadovoljena.

Portal ocjenjuje da uticaj optužnice na politički pejzaž Kosova nije jasan i tvrdi da, ako sud potvrdi optužnicu i Tači ode na suđenje, on neće biti jedini koji će biti ispitan.

U tom kontekstu, navodi da je Tači bio ključni partner Zapada više od dvije decenije, podsjeća na NATO bombardovanje Srbije, te ističe da su međunarodne snage nastavile da blisko sarađuju s Tačijem, čak i kada su se pojavile optužbe protiv njega za ozbiljna krivična djela.

Politiko ukazuje na izvještaj Dika Martija u kojem se navodi da je Tači bio na čelu organizovane kriminalne grupe "Drenica", što je Tači negirao.

U tom izvještaju, naglašava Politiko, nalaze se optužbe o ubistvu Srba, kojima su se vadili bubrezi kako bi bili prodati na crnom tržištu.

Politiko napominje da je činjenica da je u izvještaju Martija pisalo da se bazira na informacijama raznih zapadnih obavještajnih agencija pokrenula pitanja o tome koliko su zapadne sile zatvarale oči na aktivnosti Tačija.

A ta pitanja, upozorava, mogla bi ponovo da se pojave ukoliko se Tači suoči sa suđenjem, naročito ukoliko se takvi obavještajni izvještaji iskoriste kao dokazi.

Politiko zaključuje da će pitanje s kojima će se zapadni zvaničnici suočiti biti poznato barem jednom od onih koji je trebalo da budu Tačijevi sagovornici u Vašingtonu, a to je "Šta su znali i kada su to saznali".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije