Ex -Yu

Pooštrena kontrola na graničnim prelazima zbog koronavirusa

Pooštrena kontrola na graničnim prelazima zbog koronavirusa
Foto: Ilustracija | Pooštrena kontrola na graničnim prelazima zbog koronavirusa

BEOGRAD - Srbija je pooštrila kontrolu na graničnim prelazima zbog koronavirusa, od kojeg je u Kini oboljelo 400 ljudi i umrlo devetoro, a ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar istakao je da je na beogradskom aerodromu postavljena najmodernija termovizijska kamera koja detektuje tjelesnu temperaturu.

Navodeći da nema mjesta za paniku, Lončar je rekao novinarima, prilikom posjete Aerodromu "Nikola Tesla", da je Ministarstvo zdravlja preduzelo sve mjere kako bi bila spriječena pojava tog virusa u Srbiji, te da se situacija prati iz dana u dan.

Prema njegovim riječima, osim na beogradskom aerodromu kamere će biti postavljene i na niškom aerodromu, i na graničnim prelazima.

Lončar je istakao da, ako termovizijska kamera utvrdi da neko od putnika ima povišenu temperaturu, on se smješta u karantin, a zatim prebacuje na Infektivnu kliniku, gdje se dalje prati njegovo stanje.

On je dodao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja koja već ima reagense za utvrđivanje najnovijeg virusa, upravo na Infektivnoj klinici.

"Radimo sve što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija /SZO/, čak i više od toga kako bi naše građane zaštitili. Predstavnik SZO u Srbiji je rekao da je naša zemlja apsolutno u rangu svih razvijenih evropskih zemalja po spremnosti da reaguje u situacijama pojave novog virusa", istakao je Lončar.

On je rekao da će Ministarstvo zdravlje podići nivo zaštite zdravstvenih radnika u Srbiji zbog preventivnih razloga, iako za to, kako kaže, nema potrebe.

Lončar je naveo da je najvažnije da se utvrdi na koji se način virus prenosi, jer je utvrđeno da se prenosi i sa čovjeka na čovjeka, a ne samo sa životinja na ljude, kako se prvobitno mislilo.

On je rekao da bi saznanje kako se virus prenosi mnogo olakšalo dalje korake, dodajući da bi sljedeći naredni korak mogao biti izdavanje brošure za sve putnike kao uputstvo kako da se ponašaju ukoliko dobiju temperaturu nekoliko dana poslije putovanja, prenijeli su beogradski mediji.

Lončar je apelovao da građani Srbije i Kinezi ne putuju u kineski grad Vuhan, gdje je najveći broj oboljelih od tog virusa i gdje se virus i pojavio, kao i u sva ostala područja gdje je utvrđena zaraza, kako se širenje ne bi prenijelo i u Srbiju.

Prema njegovim riječima, simptomi koronavirusa su povišena temperatura, bol u grlu, malaksalost i otežano disanje i slični su kao kod prehlade, ali komplikacije nastaju kada virus izazove upalu pluća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije