Ex -Yu

Popović: Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji

Popović: Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji
Foto: Tanjug/AP | Popović: Počeli razgovori o proizvodnji vakcine "Sputnjik" u Srbiji

BEOGRAD - Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović izjavio je danas u Rusiji da su počeli zvanični razgovori o proizvodnji vakcine "sputnjik ve" na teritoriji Srbije i najavio skoru posjetu ruskih stručnjaka beogradskom Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

Popović je zajedno sa stručnjacima iz beogradskog Instituta "Torlak" i Ministarstva zdravlja Srbije danas imao sastanak sa generalnim direktorom najvećeg ruskog proizvođača vakcine "sputnjik ve" kompanije "Generijum" Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskih kadrova za proizvodnju ruske vakcine protiv korona virusa u Srbiji.

Popović, koji je posjetio proizvodne kapacitete kompanije "Generijum" u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, naveo je da je sa tom kompanijom potpisan protokol kojim su definisani dalji koraci ka uspostvljanju zajedničke proizvodnje vakcine "sputnjik ve" u Srbiji.

On je najavio da će u narednim danima ruski stručnjaci posjetiti Srbiju i institut "Torlak" kako bi se uvjerili u kadrovske i tehnološke kapacitete kojima raspolaže ova institucija, saopšteno je iz Popovićevog kabineta.

Popović je istakao da je ovo još jedan dokaz prijateljskih odnosa Srbije i Rusije, ali i i poštovanja koje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uživa u Rusiji.

"Zahvaljujući predsedniku Vučiću, ruska strana je odmah odgovorila na naš molbu da se ruska vakcina `sputnjik ve` proizvodi u Srbiji i sa najvišeg nivoa u ruskom državnom vrhu naloženo je da se iznađe način kako da uspostavimo proizvodnju ove vakcine u Srbiji u najkraćem mogućem roku”, rekao je Popović.

On je istakao da se u ovom trenutku ruske vakcine "sputnjik ve", van teritorije Ruske Federacije, proizvode jedino u Kazahstanu.

"Ne treba posebno napominjati koliki značaj će za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi", rekao je Popović.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" Vera Stoiljković istakla je da je ovaj institut spreman da hitno preduzme neophodne korake za uspostavljanje proizvodnje ruske vakcine u Srbiji.

"Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi ova vakcina nama nisu nepoznate. Uverena sam da bi institut `Torlak`, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji", istakla je Stoiljkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije