Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Poruka Amfilohiju: Vlada se bira na izborima, a ne na litijama

Poruka Amfilohiju: Vlada se bira na izborima, a ne na litijama
Foto: N.N. | Poruka Amfilohiju: Vlada se bira na izborima a ne na litijama
Tanjug

PODGORICA - Vlada Crne Gore poručila je danas mitropoitu Amfilohiju da se ona bira na demokratskim izborima, a ne na litijama.

Mitropolit je na sinoćnjoj litiji u Podgorici rekao da ako Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne bude povučen, crnogorsku vladu treba srušiti.

"Nijedna vlada se nije birala, niti će biti rušena na litijama, bilo kojim povodom", saopšteno je iz Valde Crne Gore, objavljeno je na Vladinom zvaničnom Twitter nalogu.

Vlada se, poručeno je, bira u parlamentu voljom predstavnika naroda izabranih na demokratskim izborima.

"Ustavom je to zabranjeno, a djelovanje Crkve odvojeno od države, pa će i Vlada i svi državni organi odlučno stajati na poziciji odbrane Ustava i zakona, i na njima zasnovanog poretka. Nijedan zakon pa makar ne bio ni odličan ni vrlo dobar - ne uvodi bezakonje, nego red i poredak u nekoj oblasti društvenog života", navodi se u reagovanju Vlade.

Iz Vlade podsjećaju građane i vjernike i sveštenstvo - da upravo riječ Božja zapovijeda da se vjernik moli za vlast u onom mjestu gdje živi da bi zbog opšteg dobra i njemu bilo dobro.

"Po pravoslavnom učenju - ko se protivi zakonu, protivi se i Božjem poretku. Na kraju, žalimo što i ovom izjavom mitropolit još jednom pokazuje da se ne drži Ustava, već neodržive pozicije da je Crkva iznad države iako je Crna Gora demokratska i sekularna država. A za očekivati je da bude vjerski poglavar kojeg upravo ova vlada drži za svog legitimnog sagovornika", poručuju iz Vlade.

Dodali su da ostaju posvećeni dijalogu s Mitropolijom crnogorsko-primorskom u cilju punog razumijevanja zakona, njegove bolje implementacije i stvaranja uslova za potpisivanje temeljnog ugovora.

"Najmanje toliko očekujemo i od mitropolita Amfilohija", naveli su iz Vlade.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije