Ex -Yu

Posjeta šefa grčke diplomatije zamalo propala zbog mape "velike Makedonije"

Posjeta šefa grčke diplomatije zamalo propala zbog mape "velike Makedonije"
Foto: Ilustracija | Posjeta šefa grčke diplomatije zamalo propala zbog mape "velike Makedonije"

Makedonski šef diplomatije Nikola Dimitrov poručio je da se Makedonija raduje posjeti šefa grčke diplomatije Nikosa Kocijasa, najavljenoj za 31. avgust.

On je istakao da neće dopustiti ispade poput nedavnog u Torontu, gdje je makedonski konzul držao govor ispred mape "velike Makedonije".

"U narednih nekoliko dana blisko ćemo sarađivati u vezi sa agendom i mjerama izgradnje povjerenja", rekao je Dimitrov na konferenciji za novinare u Skoplju, prenosi MIA.

Vlasti u Atini oštro su kritikovale događaj u Torontu, a makedonska agencija je javila, pozivajući se na grčki portal News 24/7, da Ministarstvo spoljnih poslova Grčke razmatra da li Kocijas treba da posjeti Makedoniju poslije, kako se navodi, najnovije "provokacije makedonskih zvaničnika u vezi s mapom 'velike Makedonije'". 

Dimitrov je rekao da događaj u Torontu nije organizovao makedonski konzulat u tom kanadskom gradu, naglasivši da prizor mape koja obuhvata i teritoriju Grčke, a koja je bila u pozadini konzula, nije politika Ministarstva spoljnih poslova, niti vlade Makedonije. 

"Kao ministar spoljnih poslova, neću dozvoliti 'ispade' koji krše Ustav Republike Makedonije u vezi sa međunarodnim sporazumima koje je Makedonija potpisala u okviru našeg pravnog poretka, i oni će biti poštovani", rekao je Dimitrov, dodavši da je u interesu Makedonije da se pridržava Privremenog sporazuma iz 1995. godine.

On je naveo i da je taj slučaj pod istragom, a da je generalni konzul pozvan u Skoplje na konsultacije. 

"To nije naša politika i nikako nam ne ide na ruku. Mi želimo da se pridržimo NATO, što znači da će sutra Grčka možda biti naša saveznica, i Makedonija bi trebalo da bude saveznica s Grčkom", rekao je šef makedonske diplomatije. 

Kako je zaključio, budućnost Makedonije i interes njenih građana isuviše su važni da bi neko pravio greške kao što je ona u Torontu. 

Grčki ministar Kocijas je obećao na ranijem sastanku s kolegom Dimitrovim u Atini, da će krajem avgusta posjetiti Skoplje, ali je grčki portal naveo da se ta odluka sada preispituje nakon, kako je navedeno, "najnovijeg napada na Grčku na skupu u Torontu kojem su prisustvovali zvaničnici vlade iz Skoplja". 

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je potvrdu Kocijasove namjere da posjeti Makedoniju 31. avgusta, a konačan odgovor iz Atine još nije stigao, naveo je portal 24/7. 

Atina je, kako se podsjeća, 16. avgusta optužila makedonsku vladu za kršenje privremenog sporazuma iz 1995. godine nakon što se makedonski konzul Jovica Palačevski obratio na manifestaciji u Torontu "govoreći ispred pozadine na kojoj su bili iredentistički simboli i mape". 

Atina je tada podsjetila da nova makedonska vlada želi nov početak u odnosima sa Grčkom, ali je istakla da, uprkos promijeni rukovodstva, "izgleda da iredentizam nastavlja da bude dominantna državna ideologija i svakodnevna politička praksa u Makedoniji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije