Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Poslanica SDSS-a podigla buru u hrvatskom parlamentu

Poslanica SDSS-a podigla buru u hrvatskom parlamentu
Foto: N.N. | Poslanica SDSS-a podigla buru u hrvatskom parlamentu
Tanjug

ZAGREB - Izjava poslanice Samostalne demokratske srpske stranle (SDSS) Dragane Jeckov u hrvatskom parlamentu da u desetak hrvatskih gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta i da je to tako "jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima", oštro je dočekana od parlamentarne desnice.

"U desetak gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta, odnosno ustaških funkcionera, odnosno ratnih zločinaca", rekla je Jeckov u hrvatskom parlamentu.

Pobrojala je Bjelovar, Pakoštane, Slavonski Brod, Pag, Vinkovce, Čačince, Pleternicu i Zagreb.

Ta mjesta, kazala je, imaju ulice Mile Budaka, 10. april, dan kada je 1941. proglašena Pavelićeva NDH, Franje Nevistića, Ivana Oršanića i Julija Makanca, a nisu tako nazvane "zbog zasluga tih ljudi na drugim poljima, to je urađeno jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima".

Jeckov je istakla da je činjenica da su neki od tih zvaničnika u NDH eventualno dali doprinos na književnom ili nekom drugom planu ne može imati uticaj, jer je, navela je, njihov moralni značaj i reputacija nepovratno uništena sudjelovanjem ili podrškom takvom režimu, prenijela je Hina.

Na njeno izlaganje reagovao je poslanik Suverenista Hrvoje Zekanović rekavši da ne može da vjeruje da su poslanici pet minuta slušali o ustašama "iz vaših usta, zahvaljujući hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji, pa prekinite više".

"Ne mogu vjerovati da 2020. imamo isto ispiranje mozga koje smo imali od '45 do '90, koleginice Jeckov. Ovo je hrvatska država koja je nezavisna i slobodna, smetalo to vama ili ne", kazao je Zekanović.

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore je rekao je da će taj pokret biti uvijek za pomirenje, za zajedničku budućnost države, ali bez povišenih tonova i, kako je naveo, "ovakvog optuživanja".

"I vaš sunarodnjak, major Milan Tepić koji je u miniranju kasarne u Bjelovaru ubio 11 hrvatskih vojnika, danas u Beogradu ima svoju ulicu, pa molim peticiju od vaše stranke i naroda prema srpskim vlastima u Beogradu, jer to je gotovo ista priča, ako ne i potpuno", rekao je Dretar obraćajući se poslanici Jeckov.

Ona mu je na to uzvratila da je ona poslanica u Hrvatskom saboru, gdje predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a to kako se zove ulica u Beogradu, treba ostaviti narodnim poslanicima u Srbiji.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije