Ex -Yu

Posljednje pripreme za skup u Kosovskoj Mitrovici, odjekuje "Veseli se srpski rode"

Posljednje pripreme za skup u Kosovskoj Mitrovici, odjekuje "Veseli se srpski rode"
Foto: Kosovo-online | Posljednje pripreme za skup u Kosovskoj Mitrovici, odjekuje "Veseli se srpski rode"

KOSOVSKA MITROVICA - U centru Kosovske Mitrovoce u toku su posljednje pripreme za veliki narodni skup koji je zakazan za 12 sati.

Sa razglasa se čuju srpske patriotske pjesme, a Mitrovicom trenutno odjekuje pjesma "Veseli se srpski rode". 

Brojne novinarske ekipe pripremaju se za praćenje skupa. Ekipa Novosti je uočila da su pristigli i politički predstavnici Srba južno od Ibra - Ljiljana Šubarić, gradonačelnica opštine Gračanice i Dalibor Jevtić, gradonačelnik Štrpca, prenose Novosti.

Simić: Sa skupa će biti poslata poruka mira

Potpredsjednik Srpske liste Igor Simić rekao je da će skup u podne u Kosovskoj Mitrovici biti najmasovnije okupljanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji godinama unazad, sa kojeg će biti poslata jasna poruka da su Srbi opredijeljeni za mir, ali i da pozivaju na primjenu svih potpisanih sporazuma.

"Želimo da pošaljemo jasnu poruku da želimo mir, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i da se primene sporazumi potpisani u Briselu, a ne da se oni izbegavaju i Priština abolira zbog odgovornosti zbog nastale situacije", rekao je Simić za TV "Prva".

Simić je istakao da će Srbi učiniti sve da ovaj skup protekne mirno, bez ikakvih incidenata.

"Srbi nisu remetilački faktor, ovo nije akcija, već reakcija srpskog naroda na višegodišnje maltretiranje, ugnjetavanje", rekao je Simić.

On je dodao da se tim skupom poziva i na sprečavanje svih aktivnosti i jednostranih poteza Prištine, koje su izazivale tenziju i zabrinutost.

Simić je rekao da su Srbi donijeli odluku o napuštanju prištinskih institucija samostalno i autohtono, jer ne žele da budu paravan za maltretiranje srpskog naroda koje je Priština sprovodila kroz sve sisteme vlasti.

On je naveo da su Srbi razumjeli poruku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da moraju da ulože maksimalne napore da sačuvaju mir i ne dozvole eksalaciju na terenu, te da će Srbija uvijek biti uz njih i da neće dozvoliti progon.

Ali, kako je rekao, Srbi ne mogu da predvide poteze Prištine i odakle postoji realna opasnost za dodatnu destabilizaciju prilika.

"U tom smislu očekujemo od međunarodnih snaga da učine sve da spreče Prištinu da iskoristi ovu situaciju i nastavi institucionalno nasilje nad našim narodom", rekao je Simić.

On je naveo da su međunarodne snage pojačale svoje prisustvo na terenu, te pozvao Kfor i Euleks da ostanu prisutni i da se usklade sa statusnom neutralnošću i mandatom prema Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN.

"Želimo mir, smirivanje situacije, poštovanje međunarodnog javnog prava i briselskih sporazuma. Ovo nije ad hok odluka, 9,5 godina smo dali prostor da se poštuje šta je potpisano. Smatrali smo da EU neće dozvoliti da bude otirač prištinskim zvaničnicima", rekao je Simić.

Povodom informacija da su se specijalne prištinske jedinice krenule na sjever Kosova, Simić je rekao da je to još jedan spin iz Prištine i da se pojavilo i desetine drugih, kako bi se destabilizovale prilike na terenu i još više podigle tenzije i da se za sve okrive Srbi na Kosmetu i zvanični Beograd.

Gradonačelnici na sjeveru KiM podnijeli ostavke

Gradonačelnici četiri opštine na severu KiM jutros su i formalno potvrdili ostavke na svoje unkcije.

Kao što je najavljeno, jutros su održane posebne sjednice skupština u četiri opštine na severu Kosova i Metohije na kojima su gradonačelnici Leposavića, Severne Mitrovice, Zvečana i Zubinog Potoka i formalno podneli ostavke na svoje funkcije.

Na istim sednicama, potom su ostavke na svoje mandate podneli i predsednici skupština opština, kao i odbornici u lokalnim parlamentima.

Na ovaj način, predstavnici četiri lokalne samouprave na severu KiM krenuli su u sprovođenje odluka i zaključaka koji su doneti na subotnjem zasedanju političkih i institucionalnih predstavnika srpskog naroda na KiM.

EU: Priština odmah da produži proces preregistracije vozila

Portparol Evropske unije Peter Stano pozvao je prištinske vlasti da odmah odlože primjenu odluke o registarskim tablicama i produži proces preregistracije, prenosi danas Albanian post.

Predstavnik EU je istovremeno zatražio od Prištine da obustavi kaznene akcije za građane koji imaju automobile sa srpskim registarskim oznakama.

"To znači momentalno produženje procesa preregistracije vozila", naveo je Stano.

U odgovoru za Albanian post on je takođe kazao da je odgovornost na stranama da obijezbede mir i uzdrže se od akcija koje će dovesti do eskalacije tenzija.

Povlačenje srpskih predstavnika iz prištinskih institucija za portparola EU nije rješenje za aktuelne sporove, ali, kako je rekao, "ima potencijal za eskalaciju tenzija na terenu".

Stano je podsjetio i na obaveze prištinskih institucija da sprovedu sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, prenio je Kosovo onlajn.

Šef diplomatije EU Žozep Borel sinoć je ocijenio da povlačenje Srba na KiM iz prištinskih institucija nije rješenje za aktuelne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira napetosti na terenu.

"Nedavna dešavanja u odnosima između Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i dostignuća postignutih u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, i otežavaju bezbjednosnu situaciju u regionu i šire", naveo je Borel u pisanoj izjavi, objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

On je dodao da Evropska unija poziva obe strane da se uzdrže od bilo kakvih jednostranih akcija, koje bi mogle da dovedu do daljih tenzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije