Ex -Yu

Potjernica za vlasnikom Atlas grupe Kneževićem

Potjernica za vlasnikom Atlas grupe Kneževićem
Foto: N.N. | Potjernica za vlasnikom Atlas grupe Kneževićem
Tanjug

PODGORICA - Za predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica, jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu, piše "Pobjeda".

Knežević, čije poslove istražuje Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, sa sumnjom na finansijske malverzacije, uključujući i pranje više od pola milijarde evra preko Atlas banke, javno je optužio predsjednika Mila Ðukanovića, koji je I lider DPS-a, za pokušaj preuzimanja njegovih poslova i imovine.

On je, kako je ranije više puta govorio, jedan od najvećih donatora DPS-a u zadnjih 25 godina.

U četvrtak je podgoričkim Vijestima rekao da su jedna svjetska kompanija za finansijske istrage i advokatski tim Atlas grupe iz Londona došli do zaključka da iza "slučaja Atlas" stoji "Đukanović i klanovi bliski prvoj familiji".

"Nakon ovakvog napada na poslovni sistem Atlas grupe očigledno je da iza njega stoji prva familija, odnosno, dijelovi vlasti koji su u sprezi sa kriminalnim klanovima", rekao je Knežević.

Raspisivanje potjernice, kako prenosi Pobjeda danas, uslijedilo je, jer je policija, po nalogu Tužilaštva, utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

"Pobjeda" iz više izvora saznaje da se Knežević i četvoro njegovih saradnika terete da su sa računa IBM banke na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenjeli 17 miliona evra.

Novac je, prema informacijama lista, sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon kojoj je izvršna direktorka bila Biljana Bašović, a potom na račune firmi čiji su direktori ili ovlašćeni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010. godine.

Global karbon je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna.

Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića.

Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević.

Podgorički portal IN4s objavio je u petak uveče audio-video zapis, koji otkriva da je predsjednik Atlas grupe, Duško Knežević, lično uručio 100.000 dolara bivšem gradonačeniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću, za potrebe DPS, Mila Ðukanovića.

Iz objavljenog transkrita razgovora Kneževića I Stjepovića se čuje kako je bivši gradonačelnik u žurbi, jer putuje za Zetu, gdje će održati govor u predizbornoj kampanja, a prisutan će biti i Ðukanović.

"Ovde je 50.000, to ti je 97.500", govori Knežević I pita da li će Milo da govori u Zeti, na šta mu Stjepović odgovara potvrdno I dodaje: "pred njim (Ðukanovićem) uvijek imam tremu kad govorim".

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije