Ex -Yu

Srbiji od EU 70 miliona evra bespovratne pomoći

Srbiji od EU 70 miliona evra bespovratne pomoći
Foto: Anadolija | Potpisan sporazum o bespovratnoj pomoći EU Srbiji vrednoj 70 miliona evra

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i Delegacije Evropske unije u Beogradu potpisali su danas finansijski sporazum prvog dijela IPA programa za ovu godinu vrijedan 70 miliona evra, koji za cilj ima pomoć zapošljavanju, poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu, ruralnom razvoju, kao i socijalnoj zaštiti najugroženijih u Srbiji.

Sporazum su potpisali šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Evropski komesar za susjedstvo i politiku proširenja Oliver Varhel uključio se putem video-linka te ocenio da je ova bespovratna pomoć dokaz posvećenosti Evropske unije Srbiji.

Varhel je naveo i da će EU "uskoro, na jesen" izaći s jasnim ekonomskim planom pomoći zemljama Zapadnog Balkana, a u okviru plana privredne obnove u iznosu od 750 milijardi evra zemljama članicama EU nakon pandemije virusa korona.

Govoreći o regionalnoj saradnji zemalja Balkana tokom krize izazvane virusom korona, evropski komesar je ocijenio da je to dokaz da zemlje mogu da sarađuju, posebno ističući da je dobro uspostavljanje zelenog koridora u regionu, što je omogućilo da se u krizi izazvanoj virusom korona medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima te dodao i da samo regionalni pristup može da pomogne razvoju ekonomije svih zemalja regiona nakon virusa korona.

Evropski komesar je kazao da je EU najveći donator Srbiji, kao i najveći spoljno-trgovinski partner, što, kako je ocijenio, takođe dokazuje da je EU posvećena evropskoj budućnosti Srbije.

On je podsjetio da je EU 15 miliona evra već potrošila za nabavku i dostavu medicinske opreme Srbiji tokom pandemije virusa korona.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je evropskom komesaru za "uložen trud i rad da se pomogne Srbiji, jer nije obaveza nijedne od zemalja EU da novac svojih poreskih obeznika troši na Srbiju".

On je rekao i da je važno da govori o tome da Srbija očekuje da dobije ne samo jasnu perspektivu članstva, već i da se govori o njenom članstvu u EU.

"Mi ćemo da nastavimo s ozbiljnim, napornim reformama, a ja još jednom molim Vas (evropski komesaru), kao čoveka velikog ugleda koji uživate, da nam pomognete dodatno i da pokušamo da ubrzamo evropski put Srbije. Nisam sebičan, mislim i na zemlje u regionu i na Crnu Goru i na mnoge druge. Smatram da je zemljama Balkana mjesto u EU i nikada od mene nećete čuti ništa drugo", izjavio je.

On je naveo da je za Srbiju od presudnog značaja pomoć za razvoj opština, koje su "danas slaba karika u odnosu na republičku vladu".

Vučić je najavio da će sljedećih 98 miliona evra kao dio pomoći EU Srbiji tokom ove godine biti potrošeno za energetsku efikasnost i za zaštitu životne sredine.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović ocijenila je da je danas jedan od važnijih dana na evropskom putu Srbije.

"Srbija ima pravo, samim činom pregovora, na grantove, odnosno, predpristupne fondove EU, a u cilju da zemlja bude što pripremljenija onda kada stupi u članstvo, a da se smanje razlike, kako unutrašnje u zemlji, tako i da se približimo proseku razvoja zemalja koje su stvorile EU", navela je ona u Palati Srbija u Beogradu.

Prema njenim riječima, reforme i pregovori su važni, ali sve što se sprovodi donosi samo po sebi boljitak za Srbiju, koja je kao kandidat zaključno s danas dobila 1,3 milijarde evra tokom sedam godina. Ukupno za ovu godinu, Srbija će dobiti 168 miliona evra bespovratne pomoći.

"Ovo je konkretna pomoć EU, način na koji mi razvijamo Srbiju, smanjujemo nejednakosti i zaista sve manje kaskamo za Evropom, ali s ovim novcem imamo priliku da taj nivo održimo, ako ne i da taj razvoj ubrzimo", dodala je.

Lokalni razvoj, konkurentnost i zapošljavanje u fokusu su prvog dela IPA programa za 2020. godinu, a donacija će podržati socijalno-ekonomski razvoj, zapošljavanje i socijalnu politiku Srbije za najugroženije.

Konkretno, 30 miliona evra opredijeljeno je za konkurentnost, poljoprivredu, inovativnost i ruralni razvoj uz grantove za do 450 mikro preduzeća, start upove i organizacije za poslovnu podršku u manje razvijenim regionima Srbije.

Nakon krize izazvane pandemijom virusa korona, poseban fokus biće stavljen na jačanje kapaciteta za nadzor i reagovanje na zarazne bolesti, kao i na zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu najugroženijih, s ukupno 25 miliona evra.

Za podršku Srbiji u procesu pristupanja Evropskoj uniji, dodijeljeno je 15 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije