Ex -Yu

Potvrđena kazna od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću

Potvrđena kazna od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću
Foto: Pixabay/Ilustracija | Potvrđena kazna od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću

BEOGRAD - Ustavni sud u Prištini potvrdio je kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću iz Peći, optuženom za navodni ratni zločin u pećkom naselju Kristal tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Ustavni sud je ocijenio da presude vrhovnog, apelacionog i osnovnog suda u krivičnom predmetu protiv Đokića nisu u suprotnosti sa Ustavom, niti sa pravom prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, prenose mediji u Prištini.

Prema presudi Ustavnog suda, tvrdnja podnosioca o povredi postupka zbog toga što tužilaštvo i redovni sudovi nisu dali mogućnost njegovom braniocu da svjedoči o izmjenjenoj i proširenoj optužnici protiv njega ne otkriva povredu Ustava.

Đokić je u februaru 2021. godine u Prištini prvostepeno osuđen na 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, ratnog zločina i kršenja običaja rata.

Sudsko vijeće Đokića je proglasilo krivim zato što je navodno u martu 1999. u akciji grupe srpskih vojnih i policijskih paravojnih snaga u uniformi učestvovao u protjerivanju Albanaca u Peći.

Đokićev advokat Ljubomir Pantović tada je poručio da se radi o duboko pogrešnoj, nepravičnoj presudi, koja je u sukobu sa izvedenim dokazima u ovom predmetu i prije svega u sukobu sa pravom optuženog da ima pravično suđenje.

"Glavni svedok tužilaštva i jedini očevidac ratnog zločina za koji je Đoković osuđen identifikovao je drugu osobu da je izvršila ovaj zločin, a ne Zorana Đokića", rekao je branilac Pantović.

Zoran Đokić uhapšen je februara 2019. godine na prelazu Jarinje i od tada je u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije