Ex -Yu

Povorka "Hod za život" u Zagrebu i Splitu uz muziku Thompsona

Povorka "Hod za život" u Zagrebu i Splitu uz muziku Thompsona
Povorka "Hod za život" u Zagrebu i Splitu uz muziku Thompsona

ZAGREB - Oko 15.000 ljudi okupilo se danas u Zagrebu u "Hodu za život" u organizaciji desno orijentisanih nevladinih organizacija i verskih pokreta, a takav skup je održan je i u Splitu gdje su učesnici sa razglasa slušali pjesme pjevača Marka Perkovića Tompsona.

Okupljanje ove grupe je bilo popraćeno protuprotest čiji aktivisti se bore za opstanak legalnog pobačaja, prava žena i seksualnih manjina.

Organizatori "Hoda za život" su poručili kako se okupljanje organizuje u znak pdrške nerođenom djetetu, njegovoj majci i porodici te kako bi se skrenula pažnja na poštovanje svakoga ljudskog života, od začeća do prirodne smrti.

Na više mjesta na putu do glavnog gradskog trga dočekali su ih aktivisti koji se bore za LGBT prava i prava žena na pobačaj, pa je velika povorka zaustavljena, jer je policija uklanjala protestante koji su pružali pasivni otpor sjedenjem ulici.

U policijske kombije je nadomak Trga bana Jelačića sa ceste uneseno desetak aktivistica, koje nisu pružale otpor, među kojima je i Sanja Sarnavka iz Udruženja B.a.B.e. te Sonja Juras iz Udruženja Kontra.

Kolonu "Hoda za život" osiguravale su snage interventne policije koje su pazile da ne dođe do sukoba, tako da je događaj prošao bez značajnijih incidenata.

Na sporednim ulicama aktivisti koji su protiv akcije "Hod za život", istakli su transparente sa natpisima „Hod za ilegalni pobačaj“, „Hodaj, zabrani, kazni, uhiti“, „Pohod na život, žene i slobodu“, „Lov na ženska prava, „Povratak lova na vještice“, „Hod unatrag“ itd.

Povorka "Hod za život", koja se ove godine održava istovremeno i u Splitu, krenula je sa zagrebačkog Trga dr. Franje Tuđmana Ilicom do glavnog okupljališta na Trgu bana Jelačića.

Aktivisti "Hoda za život" nosili su bijele i plave majice ovog pokreta, balone i hrvatske zastave te transparente kao što su „Biraj život“, „Život počinje začećem“ itd.

U Zagrebu se "Hod za život" organizuje po drugi put, a ove godine aktivisti ovog pokreta prvi put su se okupili i u Splitu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije