Ex -Yu

Prekinuta sjednica Skupštine Crne Gore, zasjeda Kolegijum

Prekinuta sjednica Skupštine Crne Gore, zasjeda Kolegijum
Foto: Skupština Crne Gore | Prekinuta sjednica Skupštine Crne Gore, zasjeda Kolegijum

PODGORICA - Zasjedanje Skupštine Crne Gore prekinuto je zbog održavanja skupštinskog Kolegijuma na zahtjev opozicionih stranaka povodom dešavanja u vezi s pritvaranjem Njegovog preosveštenstva vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedam sveštenika.

Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić zatražio je od predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića da se održi sjednica skupštinskog Kolegijuma da bi se pronašao način za prevazilaženje "problema".

On je rekao je da sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske ulaže napore da ublaži opravdani bijes kod pravoslavnih hrišćana u Crnoj Gori.

"Cijela Crna Gora zna da su u pritvoru vladika Joanikije i sedam sveštenika i nije nepoznata reakcija građana Nikšića i cijele Crne Gore na to. Skupština se bavi najvažnijim problemima. Mitropolit Amfilohije i vladika Joanikije nisu željeli da se organizuje, niti su planirali da se organizuje litija, već građani Nikšića", rekao je Mandić.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović istakao je da je Crna Gora u teškoj političkoj situaciji.

"Neprihvatljivo je da se vladika Joanikije drži u pritvoru. To je urađeno i 12. maja 1941. godine. To je ružna paralela koja ne priliči Crnoj Gori. Policija i tužilaštva da se ne igraju vatrom", rekao je Damjanović.

Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 časa određen je i sveštenicima nikšićkog sabornog hrama Sveti Vasilije Ostroški - Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije