Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Premijeri Slovenije i Hrvatske se sastaju zbog epidemiološke situacije

Premijeri Slovenije i Hrvatske se sastaju zbog epidemiološke situacije
Foto: Pixabay/Ilustracija | Premijeri Slovenije i Hrvatske se sastaju zbog epidemiološke situacije
Tanjug

LJUBLJANA - U Sloveniji, od 1.793 testiranih na virus korona, 17 je zaraženo, što predstavlja blagi porast u odnosu na juče, kada je bilo 13 novih slučajeva.

Kriva jeste u porastu, ali su registrovane dnevne fluktuacije, rekla Nuška Čakš Jager iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Ona je dodala da je situacija slična onoj u Hrvatskoj, ali je tamo oštriji rast, rekla je.

Zbog pogorsane epidemiološke situacije u Sloveniji i Hrvatskoj, sastaće se premijeri Slovenije i Hrvatske.

Pitanje suzbijanja novih zaraza i epidemiološki standardi biće jedno od pitanja na popodnevnom sastanku koji će u Otočcu na Krki održati Janez Janša i Andrej Plenković, potvrdio je na konferenciji za novinare u Ljubljani portparol slovenačke vlade za COVID-19 Jelko Kacin, prenosi Hina.

Kacin je kazao da će slovenačka strana iznijeti "primjere dobrih praksi" u Sloveniji u vezi s obuzdavanjem širenja virusa korona. On je naglasio da bi dve zemlje trebalo da usklade standarde za sprečavanje širenja zaraze, naročito tokom turističke sezone i da će pokušati da dođu do "dogovora", za koji kaže da je "moguć".

Ako ne budu "efikasno" suzbile dalje širenje virusa korona, Slovenija i Hrvatska mogle bi se naći u opasnosti da ih gledaju kao na balkanske zemlje u kojima je velik nekontrolisan broj novih dnevnih zaraza, upozorio je portparol.

Kacin je upozorio i na različite standarde koje Slovenija i Hrvatska primjenjuju za određivanje epidemiološki nesigurnijih država.

"Švedska je na slovenačkoj crvenoj listi riskantnih država s velikim brojem zaraženih, dok u Hrvatsku švedski turisti dolaze slobodno", kazao je Kacin.

On je ponovio ocjene i rezerve koje je slovenačka strana i prije iznosila u vezi sa dopuštanjem rada noćnih klubova i diskoteka u Hrvatskoj koje bi mogli posjećivati i gosti iz Slovenije, posevno mladi koji su u grupi koja je zbog svog ponašanja infekciji najizloženija.

Kao rizična ponašanja koja u obje države dovode do većeg širenja virusa korona Kacin je nabrojao i masovnija društvena okupljanja uz roštilj i slične zabave, proslavu mature.

Do sada su u Sloveniji potvrđenoa 1.793 slučaja zaraze, a preminulo je 111 osoba.

Prema zvaničnim podacima, šesnaestoro novooboljelih je hospitalizovano, a za sada nema pacijenata na intenzivnoj njezi, navodi agencija STA.

Broj aktivnih slučajeva u zemlji procijenjen je na 236, rekla je Nuška Čakš Jager.

U Hrvatskoj je registrovano više od 3.400 zaraženih, a preminulo je 115. osoba. Kako navode hrvatski mediji, danas se očekuje više od 100 novih slučajeva zaraze.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije