Ex -Yu

Prijave protiv tri srpska tabloida zbog izvještavanja o otmici djeteta

Prijave protiv tri srpska tabloida zbog izvještavanja o otmici djeteta
Foto: Pixabay | Prijave protiv tri tabloida u Srbiji zbog izvještavanja o otmici djeteta

BEOGRAD - Protiv tri tabloida u Srbiji koji su objavili dijelove iskaza Ninoslava Jovanovića, osumnjičenog za otmicu djevojčice Monike Karimanović, podnesene su prekršajne prijave zbog kršenja Zakona o informisanju i medijima prilikom izvještavanja o maloljetnoj žrtvi, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

"Nijedan tiraž ne može da opravda bilo šta ako se nanese nepravda maloletnom licu, kao u ovom slučaju", naglasio je Gajović.

On je za "Prvu" TV rekao da je Ministarstvo reagovalo prvi put kada je djevojčica pronađena i tada je apelovano da mediji vode računa o načinu izvještavanja, a zatim još jednom, kada je primijećeno da izvještavanje naginje senzacionalizmu.

Nakon što je juče osudilo naslovne strane pojedinih tabloida, ocijenivši da predstavljaju dno medijskog nemorala i bestidnosti i najavilo da će preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti i da se očekuje odlučno reagovanje Javnog tužilaštva, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije danas je ponovo reagovalo, navodeći da upornost tablioda "Srpski telegraf" u ponavljanju inkriminisanih radnji zahtijeva snažno reagovanje svih nadležnih državnih organa i najšire javnosti.

U saopštenju se navodi da je "Srpski telegraf" i u svom današnjem izdanju objavio informaciju koja nanosi ogromnu štetu maloljetnom licu i koja je i juče izazvala veliko uznemirenje javnosti.

"Ovo potvrđuje opravdanost pretpostavke da je njihovo takozvano izvinjenje bilo neiskreno, lažno i licemerno, te da beskrupulozno nastavljaju sa medijskim zločinjenjem", napominju iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije i najavljuju da će ponovo pred nadležnim sudskim organima pokrenuti odgovarajući postupak zbog kršenja zakona.

Iz Ministarstva poručuju da se zloupotrebi medija mora stati na put svim raspoloživim zakonskim sredstvima i odgovornim društvenim postupanjem.

I Udruženje novinara Srbije je osudilo jučerašnje naslovne strane, kojima se grubo krši dostojanstvo i privatnost maloljetne žrtve, što je zabranjeno zakonom i novinarskim kodeksom.

Iz Udruženja podsjećaju da je članom 79 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano da se opisom scene nasilja u mediju ili medijskom sadržaju ne smije povrijediti dostojanstvo žrtve nasilja, a Kodeksom novinara Srbije da je novinar dužan da poštuje i štiti prava i dostojanstvo djece, žrtava zločin.

Tabloidi "Informer", "Kurir", "Srpski telegraf" i "Alo" juče su na naslovnim stranama objavili dijelove svjedočenja Ninoslava Jovanović, koji je osumnjičen da je 20. decembra oteo dvanaestogodišnju Moniku Karimanović, a uhapšen je 5. januara, nakon 17 dana potrage.

Jovanović je zbog silovanja i pokušaja silovanja ranije osuđen na 15 godina zatvora, ali mu je odlukom Vrhovnog suda kazna smanjena na 12 godina, i na slobodi je bio od januara 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije