Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Priština počela odbrojavanje Samoopredjeljenju do formiranja vlade

Priština počela odbrojavanje Samoopredjeljenju do formiranja vlade
Foto: Ilustracija | Priština počela odbrojavanje Samoopredjeljenju do formiranja vlade
Tanjug

PRIŠTINA - U Prištini je počelo odbrojavanje pokretu Samoopredjeljenje i Demokratskom savezu Kosova, koje su u obavezi da do 5. februara predlože novu vladu kosovskom parlamentu, nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih u oktobru prošle godine.

Prvi zamjenik predsjednika DSK Agim Veljiu izjavio je da je ta stranka dostavila ponudu Samoopredjeljenju za formiranje vlade, da je ta ponuda jasna i da čekaju da se taj pokret izjasni o toj ponudi, piše prištinska Gazeta Expres.

Veljiu je rekao da na današnjem sastanku stranačkog Predsjedništva ne očekuje promjene u pogledu te ponude i koalicije sa Samoopredjeljenjem.

"Dali smo ponudu i čekamo da se Pokret Samoopredjeljenje izjasni", rekao je Veljiju i dodao da ne zna šta će Predsjedništvo DSK odlučiti, ali da vjeruje da promjena stava neće biti.

Veljiju je to rekao nakon što je odao poštu osnivaču DSK Ibrahimu Rogovi, a povodom obilježavanja 14. godina od njegove smrti.

On je za Rugovu rekao da je bio "arhitekta kosovske slobode i nezavisnosti".

Kurti, koji je juče i zvanično dobio mandat za sastav nove vlade od predsjednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija, juče je vidio porukom na društvenim mrežama pozvao DSK na novi krug razgovora o budućnoj vladi, jer, kako je rekao, vjeruje da postoje alternative.

Kurti ima 15 dana da podnese parlamentu sastav nove vlade, a ako se to ne dogodi, prema kosovskom ustavu, Tači će mandat dati nekoj drugoj stranci, pretpostavlja se DSK, koja je drugoplasirana na oktobarskim izborima.

U međuvremenu obje stranke tvrde da imaju želju da formiraju vlast, ali jedna drugoj ne prestaju da ispostavljaju uslove.

DSK je u posljednjoj ponudi Kurtiju zahtijevao da član Samoopredjeljenja Glauk Konjufca, koji je 26. decembra prošle godine izabran za predsjednika parlamenta, odstupi sa te funkcije.

Kurti, međutim, to smatra neprihvatljivim.

Prema pisanju prištinske Koha, Konjufca je nakon juče održane prve sjednice Predsjedništva parlamenta odbio da se obrati medijima.

Navodi se da je odbio da komentariše diskusije na prvom sastanku Predsjedništva, ali i politička dešavanja na prištinskoj političkoj sceni.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije