Ex -Yu

Prištinski advokat sprema tužbu protiv Dika Martija i Karle del Ponte

Prištinski advokat sprema tužbu protiv Dika Martija i Karle del Ponte
Foto: Pixabay/Ilustracija | Prištinski advokat sprema tužbu protiv Dika Martija i Karle del Ponte

PRIŠTINA - Prištinski advokat Tom Gaši najavio je da priprema civilnu tužbu protiv nekadašnjeg izvjestioca Savjeta Evrope Dika Martija i bivše glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte.

Tužbu će, kako objavio na Facebooku, podnijeti u svojstvu advokata i na osnovu ovlašćenja Mersina Katucija iz Albanije.

"U svojstvu advokata i po ovlašćenju gospodina Mersina Katucija, priprema se krivična prijava, kao i građanska parnica protiv švajcarskog senatora Dika Martija koji je tajno došao na posjed i u kuću gospodina Katucija. Iako u kući porodice Katuci nisu pronađeni dokazi o trgovini ljudskim organima, Marti je prevario i zaveo Savjet Evrope. Navodno su u njegovoj kući držali stotine civila, Albanaca, Srba, Roma, ilegalno ih mučili, ubijali i uzimali njihove organe za međunarodnu trgovinu", rekao je Gaši, a prenio je portal Kosovo onlajn.

On je dodao da je "lažni izvještaj Dika Martija zaveo i poslanike kosovskog parlamenta", koji su glasali za Specijalni sud.

"Lažni izvještaj Dika Martija zaveo je Savjet Evrope koji je ovlastio američkog tužioca Euleksa Klinta Vilijamsona da istražuje ove navode, a 82 poslanika Kosova su u avgustu 2015. godine zavedena izvještajem Vilijamsona o potrebi formiranja Specijalnog suda", rekao je između ostalog Gaši.

Gaši je takođe dodao da će Del Ponteovu tužiti "jer je u svojoj knjizi koristila lažne podatke o navodnim zločinima OVK, koje je eksploatisao Dik Marti za njegov lažni izvještaj".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije