Ex -Yu

Prodavnice u Hrvatskoj prestaju da rade nedjeljom

Prodavnice u Hrvatskoj prestaju da rade nedjeljom
Foto: Pixabay | Prodavnice u Hrvatskoj prestaju da rade nedeljom

ZAGREB - U Hrvatskoj je danas stupio na snagu novi Zakon o trgovini, prema kojem će prodavnice nedjeljom biti zatvorene, ali trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tokom kojih bi radili.

Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u razdobljima od ponedeljka do subote u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, koje i samostalno raspoređuje.

 Iz novih pravila izuzeti su prodajni objekti na željezničkim i autobuskim stanicama, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim stanicama, kao i u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.

 Moći će da rade i prodavnice unutar centara za posjetioce odnosno interpretacijskih centara, nautičkih marina, kampova, porodičnih poljoprivrednih privreda, kao i proglašenih zaštićenih područja prirode u skladu s posebnim propisima.

Propisi o radu nedeljom ne odnose se na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na maloprodajnim štandovima i na pijacama i prodaju sopstvenih poljoprivrednih proizvoda na štandovima na veletržnicama, prodaju na sajmovima i javnim događajima, prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Distribucija štampe putem kioska kao posebnog oblika prodaje van prodavnica može biti otvorena nedjeljom i praznicima u vremenu od sedam do 13 časova.

 Dok je Udruženje trgovine HGK tokom procesa donošenja novoga zakona izvijestilo kako nema jedinstveni stav o regulaciji rada nedjeljom i predlagalo da bude što manje izuzetaka kako bi svi trgovci bili što ravnopravniji, hrvatsko udruženje poslodavaca je upozorilo da će zatvaranje prodavnica nedjeljom zaustaviti rast plata i potrošnje i dovesti do pada BDP-a, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije