Ex -Yu

Proizvodnja "Sputnjika" na "Torlaku" moguća za devet-deset mjeseci

Proizvodnja "Sputnjika" na "Torlaku" moguća za devet-deset mjeseci
Foto: Tanjug | Proizvodnja "Sputnjika" na "Torlaku" mogoguća za devet-deset mjeseci

BEOGRAD - Proizvodnja ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik V" u Srbiji bi mogla da počne za devet do deset mjeseci, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Popović je naveo da bi za dva-tri mjeseca u Srbiji mogli da počnu transport, punjenje, pakovanje i distribucija ruske vakcine.

Poslije sastanka sa delegacijom ruskih stručnjaka koji su došli da utvrde ima li uslova za početak proizvodnje "Sputnjika V" u Institutu "Torlak" u Beogradu, Popović je rekao da je već sedam evropskih zemalja, među kojima su i Njemačka, Češka i Austrija, izrazile želju da se hitno počne s proizvodnjom vakcine u Srbiji.

Popović je rekao da će sutra početi ekspertski razgovori na Institutu "Torlak" i izrazio uvjerenje da će uspjeti da se uradi sve što je neophodno kako bi se ova vakcina proizvodila u Srbiji.

Direktor Instituta "Torlak" Vera Stojiljković rekla je da "Torlak" posjeduje tehnologiju i stručnjake koji mogu da odgovore zadatku i nada se da će ruski stručnjaci sutra imati priliku da se u to uvjere.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da će proizvodnja "Sputnjika" u Srbiji u potpunosti zadovoljiti zahtjeve u ovoj zemlji, ali i obezbijediti da ona postane i zemlja proizvođač za zemlje u regionu, pa i šire.

"Otvorenost i spremnost Rusije i naših institucija da pružimo tehnologije, pomoć u proizvodnji vakcine 'Sputnjik V', jasno pokazuje da Rusija uopšte ne razmišlja o globalnom nadmetanju i da je naš cilj samo da imamo prijatelje, zajednički odnos i saradnju s jednim ciljem koji ujedinjuje sve - borba protiv virusa korona i pandemije", rekao je Bocan-Harčenko.

On je naveo da je vakcina "Sputnjik" sada na razmatranju u EU i izrazio nadu da će ovaj proces ići bez politizacije, na osnovu objektivnih podataka, te dodao je ova vakcina najbolja, najefikasija i najbezbjednija.

Rusku delegaciju, koju je predvodio ruski ambasador, čine predstavnici Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i Agencije za lijekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije