Ex -Yu

Propala hrvatska kupovina izraelskih aviona?

Propala hrvatska kupovina izraelskih aviona?
Foto: Ilustracija | Propala hrvatska kupovina izraelskih aviona?

Američki portal Axios javlja kako je propala posljednja šansa za prodaju izraelskih borbenih aviona F16 Barak Hrvatskoj.

Naime izraelski premijer Benjamin Netanjahu pokušao je na sastanku održanom u Brazilu još jednom pregovarati s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, ali nisu uspeli da se dogovore, prenose hrvatski mediji.

Tako je propao posao vrijedan 500 miliona dolara.

Hrvatskip remijer Andrej Plenković ranije je ove nedjelje kazao kako čeka rasplet pregovora između Pompea i Netanjahua te zaprijetio raskidom ugovora ako Izrael i SAD ne riješe spor.

Tema prodaje borbenih aviona Hrvatskoj jedina je oko koje se dvojica zvaničnika nisu mogla da dogovore, rekao je visoki izraelski zvaničnik i dodao da je cijela stvar "zapela u dubokoj birokratiji".

Podsjetimo, Trampova administracija ne dopušta Izraelu da Hrvatskoj proda 12 F-16 borbenih aviona nadograđenima modernijom izraelskom tehnologijom. Zahtijevaju da Izrael avione vrati u originalno stanje prije nego li ih pošalje u Hrvatskoj, ali hrvatska vlada zahtijeva "izraelsku verziju", inače se ugovor raskida.

(Net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije