Ex -Yu

Protesti u Nikšiću i Beranama protekli mirno, ruže ispred kordona policije

Protesti u Nikšiću i Beranama protekli mirno, ruže ispred kordona policije
Foto: Vijesti.me | Protest u Beranama protekao mirno, građani se razišli

NIKŠIĆ/ BERANE - Nekoliko stotina građana protestovalo je večeras ispred Centra bezbjednosti u Nikšiću, gdje se nalaze uhapšeni episkop budimsko-nikšićki Joanikije i još sedam sveštenika Srpske pravoslavne crkve (SPC), a skup je završen bez incidenata.

Kako prenose podgoričke Vijesti, u trenutku kada je ispred kapije policije stala interventna policijska jedinica, građani su je pozdravili aplauzom.

Okupljeni su skandirali "Ne damo vladiku", "Milicijo naša mila, ne slušajte više Mila" i "Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora", a izgovarali su i molitvu Oče naš.

Djevojčice, među kojima su bile i kćerke uhapšenog sveštenika Slobodana Jokića, ostavile su ruže ispred kordona policije na ulazu u CB Nikšić.

 

U Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog i večeras je služen moleban, nakon kojeg se okupljenim vernicima obratio iguman manastira Bijela Isaija Krgović.

On je rekao da "svjedočimo da oni su koji ne žele mir zatočili episkopa Joanikija i sveštenike".

"Daće Bog da mi mirno i spokojno tražimo mir od Gospoda, a ako stradamo, neka to bude u istini i pravdi, a ne iz mržnje ma prema bilo kome, samo iz ljubavi i pravde. Svjedoci smo da nažalost i toga ima dosta što nam je pokazano i sinoć na ulicama Nikšića, Pljevalja i Andrijevice", kazao je iguman Isaija.

Poručio je prisutnima da se mole za ljude u bolnicama, zatvorima i još jednom izrazio nadu da će nadležni pustiti vladiku Joanikija i sveštenike na slobodu.

Građani Berana prošetali su večeras od centra grada do manastira Ðurđevi stupovi, u znak protesta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika, a skup je završen mirno.

Protest je protekao mirno, a građani su se pri povratku iz manastira zadržali oko 15 minuta ispred zgrade policije, nakon čega su se razišli, prenose podgoričke Vijesti.

Pred zgradom Centra bezbjednosti ostala je samo policija, a nema najava da će se građani ponovo večeras okupljati.

Protesti u više crnogorskih gradova izbili su zbog hapšenja vladike Joanikija i više sveštenika SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije