Ex -Yu

Protesti širom Srbije

Protesti širom Srbije
Foto: Tanjug | Protesti širom Srbije

BEOGRAD - Širom Srbije večeras su održani protesti pod sloganom "Jedan od pet miliona".

Protesti su održani u Novom Sadu, Nišu, Užicu, Čačku, Kruševcu, Vranju, Zaječaru i Šapcu, prenosi RTS.

U Novom Sadu je održan drugi protest građana koji su se okupili u 18.00 časova kod Srpskog narodnog pozorišta.

Više od 70 profesora, asistenata, saradnika i istraživača sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu danas je dalo podršku građanima koji protestuju u više gradova Srbije.

U Nišu je održan treći protest "Stop teroru - za Niš bez straha", kao dio protesta "Jedan od pet miliona" koji se održavaju u Beogradu i još nekim gradovima. Organizator protesta je Pokret mladih "Za Niš bez straha".

Na skupu u centru Niša zahtijevane su ostavke ministra saobraćaja Zorane Mihajlović i gradonačelnika Darka Bulatovića. Zatraženo je i vraćanje osnivačkih i upravljačkih prava nad Aerodromom "Konstantin Veliki", kao i zaustavljanje partijskog zapošljavanja, oduzimanja imovine i isključenja struje socijalno ugroženim građanima.

Zatraženo je i rasvjetljavanje serije paljevina automobila u Nišu i obezbjeđivanje svih pružnih prelaza.

U Vranju je večeras prvi put organizovan građanski protest. Građani okupljeni na gradskom šetalištu zatražili su ostavku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, pristojnu i slobodnu Srbiju, jednake uslove za sve.

Protest je održan i u Kruševcu, a zahtjevi okupljenih Kruševljana su ostavke gradonačelnice i odgovornih za rad Toplane. Oni žele bolje uslove liječenja, pravo na istinite informacije i drugačije mišljenje i odlazak Vučića za kojeg kažu da je najodgovorniji za lošu situaciju u državi.

"Počelo je" i "Izdržaćemo" poručili su Šapčani sa druge protestne šetnje "Jedan od pet miliona". Oni su pozvali mlade da uče strane jezike kako bi zemlju mogli dostojanstveno da predstave na međunarodnoj sceni, a vlastima su poručili da će ih, i pored lošeg vremena, biti sve više.

Osim zaustavljanja nasilja, oni traže pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izvještavanje na Javnom servisu o svim političkim opcijama, pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića i napada na novinara Milana Jovanovića.

Traže i ostavku ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, kao i da Vučić obrazloži plan za Kosovo.

U Čačku je održan protestni skup "Za Čačak bez straha". Ponovljeni su prošlonedeljni zahtjevi da se obezbijede fer i pošteni izbori, slobodni mediji, da se zaustavi nasilje i pronađu ubice Olivera Ivanovića, te pokušaja ubistva Borka Stefanovića.

Ponovljeni su i zahtjevi za smjenu lokalnih vlasti, sprečavanje odlaska mladih iz grada, rješavanje komunalnih problema.

Više stotina građana protestovalo je i na Trgu Nikole Pašića u Zaječaru i prošetalo gradskim ulicama uzvikujući parole protiv gradske vlasti.

I Užičani su se večeras okupili na građanskom protestu sa porukom "Buđenje Užica", izražavajući nezadovoljstvo lokalnom i republičkom vlašću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije