Ex -Yu

Protestni skup protiv migranata u Subotici

Protestni skup protiv migranata u Subotici
Foto: Screenshot/YouTube | Protestni skup protiv migranata u Subotici

SUBOTICA - U Subotici je održan protestni skup više stotina građana zabrinutih, kako su istaknuli, za bezbjednost svojih porodica zbog ilegalnih migranata.

Pod parolama "Stop migrantima" i "Migrants Go Home" predvodnici protesta iz udruženja "Udruženi građani Subotice" zatražili su u cenreu grada da se migrantima onemogući nekontrolirano kretanje izvan prihvatnih centara, prenosi u nedjelju Hina.

"Okupili smo se jer se osećamo nesigurno u našem gradu, naša deca se ne mogu igrati na igralištima jer na njima borave migranti. Naša deca ne mogu sama ići u školu jer ih napadaju i provociraju migranti", rekao je Saša Demić u ime udruženja koje je organizovalo skup.

Ne možemo to tolerisati, dodao je, "i tražimo od vlasti da migrante stavi u migrantske centre, da ih pregledaju zdravstveno i da ne lutaju ulicama bez kontrole".

On kaže da migranti pale i obijaju kuće, upadaju na imanja, kradu hranu iz ostava, napadaju starije ljude i da je to nedopustivo.

"Tražimo da kanalizujete i ograničite kretanje ovih skupina dok god se nalaze u gradu i okolini, u Srbiji. Dnevno trebate objavljivati koliko je migranata ušlo na teritorij države, pokrajine i grada. Objavite imaju li te osobe isprave i vodi li se evidencija ko su i odakle su došli. Tim osobama morate osigurati privremeni smeštaj, objekte u kojima mogu biti adekvatno smešteni ako ih puštate u Srbiju. Građanima Subotice ne predstavlja problem prisustvo migranata koji se nalaze u kolektivnom smeštaju, već skupine koje se kreću kao vojne formacije po našem gradu", navodi se u otvorenom pismu koje je pročitano na skupu.

Demić je rekao da učesnici protesta nemaju nikakvu političku pozadinu i nisu članovi nijedne stranke.

Slično okupljanje održano je u isto vrijeme i u Požarevcu.

Pitanje statusa i kretanja migranata aktualizovano je kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak najavio slanje posebnih jedinica policije u pogranično mjesto Šid, uz hrvatsku granicu, radi uspostavljanja bezbjednosti i javnoga reda.

Vučić je novinarima rekao da posljednjih nekoliko dana građani u Šidu imaju problema zbog, kako je istaknuo, nervoze kod migranata, koji su počeli uznemiravati mjesno stanovništvo.

U Beogradu su se pojavile takozvane "narodne patrole", samoorganizovane skupine muškaraca koji presreću migrante zbog njihova kretanja izvan migrantskih centara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije