Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Prvi Srbin u Evropskom parlamentu?

Prvi Srbin u Evropskom parlamentu?
Foto: Twitter | Prvi Srbin u Evropskom parlamentu?
Srna

BEOGRAD - Lider Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da ta stranka na osnovu sadašnjeg stanja može osvojiti jedan mandat na izborima za Evropski parlament, što bi bilo veliko dostignuće jer bi to bio prvi Srbin u tom parlamentu.

"To je u sadašnjim okolnostima Evrope, evropske politike i Srba uopšte od presudne važnosti za ostvarivanje prava Srba u Hrvatskoj, poštovanje onoga što je sadržaj pristupnog ugovora Hrvatske sa EU, ali od presudne važnosti i za politiku proširenja za druge dijelove bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju", rekao je Pupovac za "Sputnjik".

On je pojasnio da bi oko 60.000 glasova bilo "neophodan minimum" za osvajanje "prvog srpskog mandata" u Evropskom parlamentu.

"Najveći broj glasova će doći iz Hrvatske, ali takođe očekujem da će dio glasova doći i od ljudi koji su u izbjeglištvu ili na privremenom radu u BiH, Srbiji ili drugim zemljama, poput Austrije i NJemačke", rekao je Pupovac, koji je nosilac liste SDSS-a.

On je naglasio da je i profesor na fakultetima političkih nauka u Beogradu i Zagrebu Dejan Jović, odlukom Predsjedništva SDSS-a, kandidat na listi za Evropski parlament i biće drugi na listi.

On je pojasnio da nema automatizma za ulazak poslanika u Evropski parlament po redoslijedu sa liste.

"Stranka odlučuje. Prije svega odlučuje broj glasova koji će neko osvojiti, a sa druge strane stranka odlučuje ko će na kraju otići u Evropski parlament. Drugim riječima, ako ja osvojim najveći broj glasova, a stranački interes bude drugačiji, to znači da može otići i neko drugi", naglasio je Pupovac.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije