Ex -Yu

Prvi crnogorski pasoši idu Arapima?

Prvi crnogorski pasoši idu Arapima?
Foto: N.N. | Prvi crnogorski pasoši idu Arapima?

PODGORICA - Crna Gora nestrpljivo čeka da u praksi zaživi program ekonomskog državljanstva koji je od 1. oktobra dostupan i biće "otvoren" za 2.000 interesenata iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji, i to tokom ograničenog perioda od tri godine.

Interesovanje su, prema nepotvrđenim informacijama, pokazali pojedini biznismeni iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, upravo iz Dubaija gdje je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prije dva dana na globalnoj konferenciji o rezidentnosti i državljanstvu govorio o ovom programu i platformi za ulaganja.

“Uz dobro osmišljenu kampanju moguće je privući pažnju uglednih poslovnih ljudi koji bi prihvatili da obave relokaciju sjedišta svojih biznisa. Program će omogućiti aplikacije samo onim osobama koje imaju dokazan kredibilitet u ličnom i profesionalnom smislu i dozvoliti priliv sredstava koja imaju legalno porijeklo”, kazao je Đukanović.

“Aplikanti će imati korist od povoljnog poreskog sistema, bezviznog režima prema zemljama u šengen-zoni i integracija u ekonomski i politički sistem države. Dodelom državljanstva uspostaviće se i čvršće veze kvalitetnih investitora i Crne Gore, jer će kao dobri ambasadori dalje promovisati njene ekonomske potencijale i interese.”

Programom ekonomskog državljanstva ponuđene su sljedeće opcije: ulaganje od 450.000 evra u projekte u razvijenim područjima ili ulaganje od 250.000 evra u projekte u manje razvijenim krajevima koji su prethodno odobreni u Vladi Crne Gore. Pored toga, Vlada će naplaćivati naknadu od 100.000 evra po prijavama, a ta sredstva biće usmerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Prije dvije godine crnogorska vlada je raspisala međunarodni javni poziv u kom je pozvala kompanije sa iskustvom da dostave ponude za izbor ponuđača za izradu i realizaciju posebnog programa ulaganja na osnovu kojeg se može steći crnogorsko državljanstvo. Ovu priču otvorile su i minule crnogorske vlade kada je plan pripremio i ponudio švajcarski advokat Kristijan Kalin.

Još 2010. godine bili su objavljeni detalji posebnog programa koji je definisao kako će biti prodavan crnogorski pasoš, gdje bi od minimalne investicije od 500.000 evra crnogorska država uzumala 200.000. Cilj tog poziva bio je podsticanje svetskih biznismena da u Crnu Goru presele kompanije, uvedu nove tehnologije i inovacije. Prije toga broj ekonomskih pasoša bio je ograničen na svega 100 što je iznosilo 50 miliona evra i tada je posao propao poslije pritiska iz Evropske unije, naročite Njemačke.

Upozorenje EU

Prije nekoliko godina Evropska unija nije direktno tražila od Vlade Crne Gore da ukine program uvođenja ekonomskog državljanstva, ali je "podvukla" da pravila u toj oblasti zvanična Podgorica treba da uskladi sa evropskim strogim normama i kriterijumima za sprečavanje bezbjednosnih rizika. Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav kazao je tim povodom da Vlada treba pažljivo da razmotri ovo pitanje, kako ne bi napravila bilo kakvu prepreku na putu ka Evropskoj uniji.

(Novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije