Ex -Yu

Prvi srpski test za kovid 19 u upotrebi tek od sljedeće godine?

Prvi srpski test za kovid 19 u upotrebi tek od sljedeće godine?
Foto: Ilustracija | Prvi srpski test za kovid 19 u upotrebi tek od sljedeće godine?

Prvi srpski test na koronu je odobren, i uskoro bi mogao da bude zamjena za PCR test, ali o tome će građani Srbije imati saznanja tek sljedeće godine. Prof. dr Tanja Ćirković Veličković ističe da su se uložili svi napori za razvijanje tehnologije srpskog testa.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) krajem juna dala je zeleno svjetlo i odobrila za upotrebu serološki test za prisustvo antitijela na kovid 19, baziran na proteinima proizvedenim u laboratorijama Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prof. dr Tanja Ćirković Veličković, rukovodilac projekta rekla je za TV Prva da je u domaćoj laboratoriji napravljen rekombinantni protein koronavirusa, koji je osnovna komponenta serološkog domaćeg testa, koji je registrovan upravo sa proteinom proizvedenim u ovoj laboratoriji.

Počinje testiranje novog lijeka za kovid 19

"Agencija za lekove je to odobrila tokom leta, to je bio jedan projekat na kojem smo radili, decembra prošle godine smo započeli i rad na antigenskom testu koji će takođe da bude domaći test i sve komponente tog testa će se proizvoditi u našoj zemlji", izjavila je Ćirković Veličković.

Dodaje i da su srpski naučnici rukovodioci tog projekta, kao i da će razvijati tehnologiju za antigenski test, ali informaciju o tome kada će doći do tržišta i biti registrovan ne može da procijeni.

Da je domaći test efikasniji od PCR-a?

"Sledeće godine bi trebalo da saznamo, da li će ovaj test biti efikasniji od PCR-a , tada ćemo testirati specifičnost i osetljivost tog našeg testa, upoređivaćemo ga i sa dostupnim antigenskim testovima i sa PCR testom", rekla je ona.

"Mi smo proizvođači proteina koji je komponenta serološkog testa, to je jedan jedini takav kit na bazi domaćeg rekobinantnog proteina, koji ima više seroloških kitova na sam odgovor na virus, a anrigenski test koji sada razvijamo i nadamo se da ćemo uspeti jer je naša ideja jedinstvena", zaključila je ona.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije