Ex -Yu

Prvo ročište vladiki Joanikiju i osmorici sveštenika

Prvo ročište vladiki Joanikiju i osmorici sveštenika
Foto: Arhiva | Prvo ročište vladiki Joanikiju i osmorici sveštenika

NIKŠIĆ - U nikšićkom Osnovnom sudu za danas je zakazano prvo ročište glavnog pretresa u postupku protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i osmorice sveštenika, okrivljenih za kršenje zdravstvenih mjera o sprečavanju širenja zaraznih bolesti.

Jedan od advokata odbrane Sava Kostić rekao je da je u postupku, pred sudijom Igorom Đuričkovićem, neophodno da budu ispunjene sve procesne pretpostavke za održavanje pretresa, i ukoliko.

"Danas će se znati da li će te prepostavke biti ispunjene. Ukoliko budu, okrivljeni će iznijeti svoju odbranu i sprovešće se druge procesne radnje, a u suprotnom, ročište će biti odgođeno na određeno vrijeme", rekao je Kostić.

Vladika Joanikije i sveštenici Slobodan Jokić, Dragan Krušić, Ostoja Knežević, Vasilije Brborić, Danila Zirojević, Željko Rojević, Nikola Marojević i Mirko Vukotić terete se da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog 12. maja prekršili Krivični zakonik Crne Gore.

U optužnom prijedlogu navedeno je da su tog dana kada se u Nikšiću tradicionalno obilježava praznik Svetog Vasilija Ostroškog "postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprječavanju opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića okupili se zajedno sa građanima, a zatim obavljali vjerski obred van vjerskog objekta – litije ulicama grada".

Vladika i sveštenici su uveče nakon litije bili zadržani u zgradi nikšićkog Centra bezbjednosti 72 sata, što je izazvalo proteste građana ispred zgrade Centra bezbjednosti, Osnovnog suda i Tužilaštva sve tri večeri trajanja mjera zadržavanja.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije