Ex -Yu

Prvu dozu vakcine primilo 45.906 osoba u Hrvatskoj

Prvu dozu vakcine primilo 45.906 osoba u Hrvatskoj
Foto: Tanjug/AP | Prvu dozu vakcine primilo 45.906 osoba u Hrvatskoj

ZAGREB - Prvu dozu korone protiv virusa korona u Hrvatskoj je do danas primilo ukupno 45.906 osoba, a od ponedeljka, 18. januara kreće vakcinacija drugom dozom.

Vakcinacija je u toj zemlji počelo 27. decembra prošle godine, a prva osoba koja je vakcinisana je korisnica zagrebačkog Doma za starije osobe Trešnjevka Branka Aničić, saopšteno je iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Tokom ove sedmice, počeće vakcinacija drugom dozom osoba koje su od 27. decembra 2020. cijepljene diljem Hrvatske. Time će početi proces vakcinacija onih koji su već primili prvu dozu vakcina kompanija Pfizer/BioNTech, prvog registrovane vakcine na tržištu Evropske unije.

Sve osobe vakcinisane Pfizer potrebno je ponovo vancinisati istom vakcimom za tri sedmice. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da optimalni razmak između prve i druge doze vakcine Pfizer bude od 21 do 28 dana. Temeljeno na raspoloživim podatcima iz kliničkih studija, najveći razmak između prve i druge doze ne bi trebao biti duži od šest sedmica, barem dok se ne prikupe naučni dokazi koji bi potvrdili opravdanost većih razmaka.

Vakcinacija drugom dozom organizovaće se prvenstveno na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prilikom prve vakcinicije. Tačne termine za ponovno vakcinisanje odrediće zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo vakcinisanje.

Sve osobe koje zbog opravdanih razloga neće nikako moći pristupiti vakcinaciju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom ljekaru porodične medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi.

Na potresom pogođenom području u Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno je do danas vakcinisano 4.757 osoba. Osim građana kojima je potres pogoršao životne uvjete, u toj županiji vakcinisati su i pripadnici žurnih službi i volonteri koji su boravili na tom području.

Docjepljivanje građana  organizovaće se na istim mjestima u Sisačko-moslavačkoj županiji za tri sedmice od prve doze. Pripadnici žurnih službi, kao i volonteri, koji u vrijeme određeno za primanje druge doze neće biti u Sisačko-moslavačkoj županiji, trebaju se javiti nadležnom zavodu za javno zdravstvo u županiji u kojoj žive radi dogovora o ponovnoj vakcinaciji.

Vakcinacija Moderninom vakcinom započela je 13. januara u Sisačko-moslavačkoj županiji, te među pripadnicima žurnih službi prije odlaska na potresom pogođeno područje. Vakcine Moderne primjenjuje se takođe u dvije doze, ali s razmakom od najmanje četiri sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije