Ex -Yu

Puljić: Hrvatska se ogriješila o Hrvate u BiH

Puljić: Hrvatska se ogriješila o Hrvate u BiH
Puljić: Hrvatska se ogriješila o Hrvate u BiH

MOSTAR - Kardinal Katoličke crkve u Hrvatskoj Vinko Puljić ponovio je danas da smatra da Hrvati u BiH nisu ravnopravni na teritoriji Republike Srpske i da buduća ustavna preraspodjela mora zahvatiti i tu teritoriju, te pozvao Hrvatsku da ispravi grešku načinjenu prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

"Ako ljudi koji su stvorili Dejton prepoznaju da to ne može da funkcioniše onda moraju i da traže neko rješenje", rekao je Puljić.

On smatra da Hrvatska mora da ispravi grešku načinjenu prilikom potpisivanja mirovnog sporazuma.

"Ja sam za to da se stvori jedan osjećaj sigurnosti i da se svi osjećaju zaštićeni i da smo svi jednaki pred zakonom. Ako to Hrvatska sada pominje to znači da je ona potpisivanjem Dejtona napravila grešku i sada to mora da ispravi", poručio je Puljić.

Puljić tvrdi da Hrvati u BiH nemaju nikakvu ravnopravnost i da je stoga pitanje kako naći mehanizam da ne dođe do preglasavanja u slučaju trećeg entiteta.

"Ovo što se sada sugeriše da se ne dira Republika Srpska to nije u redu", rekao je Puljić, prenjeli su federalni mediji.

Puljić je, kako se navodi, mišljenja da u slučaju formiranja trećeg entiteta faktički sve mora biti korigovano.

"Nisam sposoban protumačiti šta to znači treći entitet, ali znam da se mora naći mehanizam da svaki narod bude jednako pravan pred Ustavom i zakonom. Kako će se to pronaći neka pravnici o tome razmišljaju", zaključio je Puljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije