Ex -Yu

Pupovac: Umorni smo od govora mržnje

Pupovac: Umorni smo od govora mržnje
Foto: Arhivska fotografija | Pupovac: Umorni smo od govora mržnje

ZAGREB - Predsjednik Samostalne demokratske stranke Srba (SDS S) Milorad Pupovac pozvao je danas hrvatsko društvo da se suoči sa problemom govora mržnje.

Povodom slučaja Ivana Ðakića, sin poslanika u hrvatskom parlamentu Josipa Ðakića, koji je na pravoslavni Božić na Fejsbuku objavio skandaloznu fotografiju ustaše koji u ruci drži odrubljenu glavu Srbina, Pupovac je rekao da "priča može biti završena u ovom slučaju, ali nije u drugim slučajevima koji opterećuju naše društvo i kojima moramo posvetiti adekvatnu pažnju".

Nedopustivo je, kako je rekao, da se na društvenim mrežama pojavi to da neko uzvikuje ''Ubij, ubij Srbina!'' ili ''Ajmo, ajmo, ustaše!''.

"To je nedopustivi i naše društvo treba da se suoči sa ovim problemom ", rekao je Pupovac u emisiji Studio 4 na HRT-u.

Iako je Ðakić odmah izbrisao fotografiju s porukom, njegov govor mržnje i podsticanje na nasilje osudili su hrvatska vlada i vladajuća HDZ, čiji je bio član, a iz koje je, prema nekim medijima, po kratkom postupku izbaačen, a prema nekima se navodno sam ispisao.

"Dobro je to što su učinili čelni ljude HDZ-a, Vlada, pa i otac Ivana Ðakića, to je primer za borbu protiv govora mržnje. Ostalo moramo ostaviti sudskim i istražnim telima. Često, do sada, upravo oni nisu postupali po zakonu i na taj način su omogućavali da se to događa", rekao je Pupovac.

On je primijetio da postoji zamora od govora mržnje.

"Previše smo umorni od govora mržnje, vrijeme je da završimo s tim i sve hemikalije koje dolaze treba presjeći tako da mladi ljudi ne nose tu vrstu rizika i tereta", rekao je Pupovac.

Osvrnuo se i na slučaj kupovine borbenih aviona F-16 "Barak" od Izraela, ocijenivši da je riječ o nespretnosti, "a možda i o propustima" koji, kako je naglasio, ne bi smjeli da se događaju, posebno kada je riječ o odbrani države.

"Razgovaraćemo o tome da li postoje elementi odgovornosti i stvaraju li oni obavezu prema ljudima koji su učestvovali u cjelokupnom postupku da i sami snose odgovornost", rekao je Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije