Ex -Yu

Putin: Hvala Srbima na toplom prijemu

Putin: Hvala Srbima na toplom prijemu
Foto: Tanjug | Putin: Hvala Srbima na toplom prijemu

BEOGRAD - Predsjednik Rusije Vladimir Putin zahvalio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na lijepim riječima tokom sastanka u Palati "Srbija".

"Zahvalio bih se svim Srbima na toplom prijemu", rekao je Putin. Posebno se osvrnuo na povećanje robne razmene dvije zemlje.

Putin je naveo i da je Vučić dosta uradio posljednjih godina za jačanje odnosa dvije zemlje.

"I zbog toga ću vam uručiti državnu nagradu Rusije", rekao je predsjednik Putin.

"Srbija i Rusija su iskreni prijatelji, hvala vam lično, predsedniče Putine na trudu, radu, poštovanju i ljubavi za izgradnju rusko-srpskih odnosa“, rekao je prije toga Vučić.

Srpski predsjednik je podsetio na ekonomske uspjehe u odnosima Srbije i Rusije, kao i u vojnoj saradnji.

"Srbija je postala pouzdan partner Ruskoj Federaciji", rekao je Vučić.

On se zahvalio ruskom predsjedniku na podršci Srbiji.

Putin i Vučić: Srpsko-Ruska saradnja sveobuhvatnija nego ranije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, na početku današnjeg plenarnog sastanka delegacija Srbije i Rusije u Beogradu, ocijenio da je srpsko-ruska saradnja danas drugačija, obilnija i sveobuhvatnija, nego ranije, te da se odlikuje dobrim razumijevanjem u svim ključnim oblastima.

Vučić u Palati Srbija ponovio ogromno zadovoljstvo što je danas ugostio Putina, te naveo da je na prethodnom sastanku u užem formatu konstantovao da su u razgovorima razmotrili gotovo sve teme.

Predsjednik Srbije još jednom je istakao zahvalnost Putinu i Rusiji za podršku koju daju i Srbiji i srpskom narodu, kao i očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije i što što aktivno Rusija pomaže i u svim međunarodnim forumima, organizacijama i institucijama.

"Naše prijateljstvo se konkretno pokazuje i brojevima u napretku ekonomske saradnje, što se odslikava kroz povećanje trgovinske razmene. Naša saradnja danas je drugačija, obilnija i sveobuhvatnija, nego ranije, odlikuje se dobrim razumevanjem u svim ključnim oblastima", rekao je Vučić.

On je rekao da mu se čini da se sa riječi prešlo na djela, a naročito u oblastima energetike, vojne saradnje, infrastukture, saobraćaja, ali o brazovanja, kulture, sporta, turizma i drugih sfera društvenog života.

"Mi verujemo da možemo i dalje da unapređujemo našu trgovinsku razmenu i još je mnogo oblasti gde to možemo da učinimo. Zahvalan sam ruskim predstavnicima što su otvorena potpuno nova poglavlja saradnje od digitalizacije do korišćenja nuklearne energije u mirnodopske svrhe", rekao je Vučić.

On je poručio ruskom narodu da u Srbiji Rusi uvijek imaju iskrene i dobre prijatelje i pozvao Ruse da u što većem broju posjećuju Srbiju.

Vučić je ocijenio da broj ruskih turista može da bude još veći i da Srbijai Rusija zajednički mogu da stvaraju preduzeća iz različitih sfera života.

Putin je rekao da je na sastanku bilo riječi o ekonomskim vezama, te da su detaljno razgovarali o tome kao se razvijaju odnosi dvije zemlje, te ocijenio da je robna razmjena dostigla dvije milijarde, te da je Rusija možda jedan od najvećih investitora u privredu Srbije.

"Naši odnosi se, što me raduje, odvijaju u puno oblasti - energetika, visoka tehnologija, transportna infrastruktura, ali i humanitarne veze, obrazovanje, vojna i bezbjednosna saradnja, pravosuđe", rekao je Putin.

On je dodao da se, u skladu sa Sporazumom o vojnotehničkoj saradnji, srpski kadar obučava u Rusiji, te da Rusija isporučuje Srbiji vojnu tehniku, ali i kupuje od nje vojnu tehniku.

"Zahvaljujem svima na takvom odnosu prema razvoju rusko-srpskih odnosa. Biće stvorene osnove za dalje korake u razvoju bilateralne saradnje", rekao je Putin.

Vezana vijest: Počeo sastanak Putina i Vučića u Palati Srbija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije